Diari Més

Economia

La Xina imposa a Alibaba, propietaris d'AliExpress, una sanció rècord de 2.300 milions d'euros

L'acusen «d'abusar el seu domini en el mercat» amb una sanció que equival el 4% dels seus guanys en un any

El grup xinès, propietaris d'AliExpress, Alibaba.

La Xina imposa a Alibaba, propietaris d'AliExpress, una sanció rècord de 2.300 milions d'eurosEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats reguladores xineses han sancionat al gegant del comerç electrònicAlibabaamb 18.000 milions de iuans (2.750 milions de dòlars, 2.308 milions d'euros) per violar les regles antimonopoli i abusar de la seva posició de mercat.

La sanció, que equival a prop del 4% dels ingressos de la companyia en 2019, és la major per antimonopoli imposada mai a la Xina, en el marc de l'intens control emprès per aquest país en els últims mesos sobre les grans empreses tecnològiques.

En un comunicat, l'Administració Estatal per a la Regulació del Mercat (SAMR, per les seves sigles en anglès) afirma que una recerca iniciada al desembre va determinar queAlibabaha estat «abusant del seu domini del mercat» des de 2015.

Alibaba, al costat deTencent, és un dels gegants tecnològics xinesos en el punt de mira dels reguladors xinesos, la qual cosa s'ha relacionat també amb les crítiques llançades el passat octubre pel seu fundador, el magnat Jack Dt., contra el sistema de control financer del país.

Al desembre laSAMRva anunciar l'obertura d'una recerca antimonopoli sobre la companyia i aquest mateix mes va suspendre la prevista sortida a bossa deAnt, la filial tecno-financera deAlibaba, que anava a ser la major de la història amb uns ingressos previstos de 37.000 milions de dòlars.

La sanció anunciada avui és més del doble dels 6.100 milions de iuans -la major multa imposada fins ara al país- que va haver de pagar en 2015 l'empresa estatunidencaQualcomm, el major proveïdor de xips del món.

Segons laSAMR,Alibabava abusar de la seva posició dominant per a obligar els seus proveïdors a triar-la entre altres plataformes del mercat, amb el que va violar «tant els seus drets com els dels consumidors».

Aquestes pràctiques, assegura, «violen les lleis antimonopoli xineses en impedir la lliure circulació de béns i infringeixen els interessos de negoci dels proveïdors».

Així mateix, el regulador ordena aAlibabarealitzar «exhaustives rectificacions» per a reforçar el compliment intern i protegir els drets dels consumidors».

Per part seva,Alibabava indicar en un comunicat que «accepta la sanció amb sinceritat i assegurarà el seu compliment amb determinació»

«Per a servir a la seva responsabilitat amb la societat,Alibabaoperarà d'acord amb la llei amb la màxima diligència, continuarà reforçant els seus sistemes d'empleno i construint creixement amb innovació», va afirmar.

L'empresa fundada per Jack Dt. ha estat acusada en el passat per competidors i venedors de prohibir als seus proveïdors inscriure's en altres plataformes de comerç electrònic.

Una pràctica bastant comuna en el sector i que el regulador va advertir el febrer passat que era il·legal.

El «Diari del Poble», òrgan oficial del Partit Comunista de la Xina (PCCh), va assenyalar avui en una editorial que la severa sanció «no significa cap canvi en l'actitud de l'Estat de fer costat a les plataformes d'internet».

«L'objectiu de la multa és promoure un sa i continu desenvolupament de la indústria d'internet al país», afirma.

tracking