Diari Més

Societat

El cavall de Troia podria ser un vaixell, segons un documental alemany

No hi ha evidències que existís i podria ser una confusió idiomàtica amb un tipus de vaixell fenici

Fotograma de la pel·lícula Troya, on surt representat el mític cavall de Troia.

El cavall de Troia podria ser un vaixell, segons un documental alemanyWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un documental alemany alimenta la idea que una de les imatges mítiques més conegudes de la història antiga, el «cavall» de la llegendària Troia, podia haver estat en realitat un vaixell d'origen fenici.

Segons explica en «El misteri del cavall de Troia: després de la pista d'un mite» l'arqueòleg submarí de la Universitat de Marsella FrancescoTiboni, no hi ha evidències científiques que el cavall, tal com ha estat descrit i representat en l'imaginari col·lectiu, existís realment.

«Tots coneixem la història del cavall de Troia, però el que no sabem és què va passar realment. No tenim una idea exacta de com es va produir la destrucció de Troia i què va passar aquesta nit», comentaTibonien el documental dirigit per RolandMay.

D'acord amb les recerques de l'expert en embarcacions de l'antiga Grècia, la confusió entre vaixell i cavall es deuria, d'una banda, al fet que no hi ha cap obra en la qual el cavall sigui descrit clarament i, d'altra banda, s'hauria produït una interpretació errònia de les paraules que el descriuen.

La primera obra coneguda en la qual es parla de la llegenda del cavall de Troia és «L'Odissea» d'Homer, el poema èpic del segle VIII o VII abans de Crist en el qual s'explica com els grecs, liderats per Ulisses, introdueixen un suposat cavall ple de guerrers a Troia i, així, guanyen la guerra.

Però com explica el documental, Homer no aporta suficient informació i no fa una descripció del cavall.

«No sabem quin aspecte tenia, quin tan gran era, si tenia cap, cames... el que és rar, perquè coneixem a Homer com a escriptor en les seves descripcions i és sempre molt meticulós i precís», comentaTiboni.

En una còpia antiga de «L'Odissea» apareix escrit, en referència al cavall, el nom «DourateosHippos», la qual cosa és, per a l'investigador, el punt crucial, ja que Homer podria haver-se referit amb aquesta paraula, en lloc a un cavall literal, a un «hippoi», un tipus de vaixell fenici que tenia la proa i la popa tallades amb la forma del cap d'un cavall.

TimGambinés un arqueòleg submarí que actualment continua examinant un naufragi de l'època d'Homer que conté una d'aquestes embarcacions.

Explica el documental que, encara que no es té molta informació sobre la construccions navals fenícies, se sap que els grecs coneixien aquestes embarcacions, per la qual cosa van poder utilitzar-la per a infiltrar-se a Troia.

Aquests vaixells eren utilitzats pels mariners fenicis per a comerciar i pagar tributs a reis estrangers, per la qual cosa els troians bé van poder creure que era una ofrena per a la deessa Atenea i, per això, ho van introduir a la seva ciutat fortificada.

«Podem llegir les epopeies d'Homer i descartar-los com a descripcions fantàstiques, però si mires més de prop, pots fer una connexió amb la realitat», comenta en el documentalGambin.

El filòleg clàssic de la Universitat deMarburgo(Alemanya) BorisDunschrecorda que era molt comuna cridar als vaixells «cavalls» en l'antiguitat i explica que, de fet, Homer utilitza en altres obres les paraules «haloshippoi»(cavall de mar, en espanyol) per a referir-se als vaixells.

OsmanErkut, arqueòleg experimental que està reconstruint aquests «hippoi»per a estudiar-los, explica en el documental que Homer era un molt bon navegant i constructor de vaixells, per la qual cosa va poder ser precisament aquesta precisió tècnica amb la qual escrivia, la qual cosa hauria causat que poetes i traductors posteriors malentenguessin algunes parts de les seves obres.

No obstant això, malgrat aquestes recerques, hi ha investigadors com l'arqueòleg clàssicWinfriedHeldque no donen suport a aquesta teoria.

Heldexplica que hi ha imatges de l'època d'Homer, o de molt poc després -com en «El gerro deMykonos», un atuell funerari del segle VII abans de Crist-, que representen realment cavalls, per la qual cosa, al seu judici, l'audiència d'Homer va entendre «hippos»com a «cavall» des d'un primer moment.

Segons el documental, encara que no és possible tampoc comprovar científicament la teoria que el cavall de Troia fos realment un vaixell, tal com sosté l'investigador principal, FrancescoTiboni, el fet que fos un vaixell no canviaria el sentit d'aquesta història, sinó que, precisament la faria encara més creïble.

tracking