Diari Més

Salut

Com detectar els símptomes dels coàguls de sang i què fer

Els coàguls es produeixen quan la sang s'espessa i obstrueix el flux sanguini

Les persones que fan esport tenen uns menors nivells de metilació de la informació genètica.

exercici físic, córrer, caminar, esportPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana, l'Agència Europea del Medicament (EMA)confirmava els casos inusuals de coagulació sanguínia com un efecte secundari «molt rar» de la vacuna deAstraZenecacontra el coronavirus. No obstant això, els experts de laEMAno han pogut identificar un factor de risc definit per a aquests casos de coàguls, com l'edat, el sexe o un historial mèdic previ, encara que han donat com a «explicació plausible» una resposta immune a la vacuna en algunes persones.

Malgrat això, laEMAva apuntar que els beneficis d'aquesta vacuna continuen estant per sobre del risc dels seus efectes secundaris, d'aquí ve que el comitè de seguretat de l'agència europea considerés important conèixer els símptomes d'un possible coàgul.

Segons expliquen en un article publicat enBusinessInsider, els coàguls de sang es produeixen quan la sang s'espesseix i forma una massa semisòlida. En el cas d'una lesió pot ser una resposta útil per a detenir el sagnat, però aquestes obstruccions poden causar problemes si tallen el flux sanguini a una àrea vital, asseguren. Aquells coàguls que es formen en les venes o artèries es denominen trombes, agreguen des de la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units.

Aquests coàguls poden causar obstruccions a les cames, abdomen i pulmons. En el cas dels associats a la vacuna deAstraZeneca, han ocorregut en les venes del cervell de les persones, la qual cosa es coneix com a trombosi venosa cerebral (TSVC)i poden provocar accidents cerebrovasculars, convulsions i fins i tot la mort.

Fins ara, la majoria dels casos notificats de trombosis en persones vacunades ambAstraZenecahan ocorregut en dones menors de 60 anys dins dels 15 dies posteriors a la vacunació.

Els signes dels coàguls sanguinis poden reflectir-se en símptomes com la dificultat de respirar, dolor de pit, inflor a la cama, dolor abdominal persistent, visió borrosa, maldecaps forts, o petèquies (petits taques de sang sota la pell) més enllà del lloc de la injecció.

Alguns símptomes lleus, com el dolor en el lloc de la injecció o altres dolors corporals, són comuns en els dos o tres dies posteriors a la vacuna.

No obstant això, tal com apunta l'OMS en un recent comunicat del passat 7 d'abril, si «experimenten símptomes greus o persistents al voltant de quatre a 20 dies després de la vacunació, «ha de buscar atenció mèdica urgent», indiquen.

tracking