Diari Més

Societat

Biblioteca Nacional recuperarà 400 llibres de l'Abadia del Valle de los Caídos

Els llibres eren propietat de la BNE i van ser entregats el 1961

Imatge del Valle de los Caídos.

Valle de los CaídosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE)signarà en les pròximes setmanes un acord de devolució amb l'Abadia del Valle de los Caídosque permetrà recuperar a aquesta institució més de 400 llibres que van ser lliurats allí en 1961.

La signatura de l'acord tindrà lloc després de concloure «una rigorosa recerca» que va començar en 2018 i que ha permès descobrir en el Catàleg Col·lectiu de Patrimoni Bibliogràfic (CCPB)una sèrie d'exemplars, localitzats a la biblioteca de l'Abadia del Valle de los Caídos, en els quals apareix un segell de propietat de la Biblioteca Nacional d'Espanya.

La comprovació de registres per part del departament de Manuscrits, Incunables i Rars de laBNEva permetre localitzar en l'Arxiu de la institució una acta, datada el 14 d'abril de 1961, per la qual la Biblioteca, llavors Biblioteca Nacional, va lliurar a l'abat de la Santa Cruz del Valle de los Caídos un lot de 494 llibres dels segles XVI al XIX.

Segons el treball de recerca, a més de tenir l'antiga signatura i el segell de laBNE, en els llibres albergats actualment al Valle de los Caídos hi ha informació sobre procedències que indiquen directament la seva relació amb la Biblioteca Nacional d'Espanya, explica aquest organisme en un comunicat.

Per exemple, referències com a B. d'O. (Biblioteca deUclés), Biblioteca Real, BibliotecaCarderera, alguna signaturaBUo segell de Biblioteca d'Ultramar, Llibreria d'Agustín Durán, Pascual deGayangos,exlibrisde Cayetano Alberto de la Barrera o llegat deHartzenbusch, entre altres.

Alguns títols consten de diversos volums, per la qual cosa el llistat final d'exemplars recuperats per als fons de laBNEsuperaria els 900 volums; del total dels 494 títols de la llista de lliurament, 37 no han pogut ser localitzats en elCCPB.

L'informe encarregat per la Biblioteca Nacional a l'Advocacia de l'Estat per a determinar la propietat dels fons dictamina que es tracta de «béns del Patrimoni Històric Espanyol de titularitat de la Biblioteca Nacional d'Espanya, i són béns de domini públic, inalienables, imprescriptibles i inembargables, per la qual cosa el seu dipòsit a la Biblioteca del Valle de los Caídos només va poder haver-se fet en concepte de préstec o comodat».

«Aquests llibres constitueixen un conjunt de gran valor patrimonial, la sortida del qual va suposar una important pèrdua per a les col·leccions de laBNE, especialment pel que respecta a alguns exemplars singulars», diu la Biblioteca.

La decisió de signar l'acord de devolució es va produir en una recent trobada en el qual van participar el prior de l'Abadia, Santiago Pedrera; la directora de la Biblioteca, Ana Santos; i la presidenta de Patrimoni Nacional, Plans Castellans.

En les pròximes setmanes, personal del departament de Manuscrits, Incunables i Rars de la Biblioteca Nacional començarà el definitiu acarament de l'inventari amb els exemplars físics.

tracking