Diari Més

Tecnologia

A la recerca d'una nova vida per a les cabines telefòniques

La missatgeria instantània les ha deixat gairebé obsoletes

A la recerca d'una nova vida per a les cabines telefòniques

A la recerca d'una nova vida per a les cabines telefòniquesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els telèfons intel·ligents han canviat les maneres de comunicar-se. Des de la seva arribada, la missatgeria instantània ha substituït a les trucades, els terminals de telefonia fixa han passat a un segon pla i les cabines telefòniques es mantenen com un record de la societat del segle passat que busca una nova vida.

I per a aixòiUrban, empresa emergent que ajuda els municipis a convertir-se en ciutats intel·ligents, segons assenyala a Efe el seu primer executiu, Andrés Martínez, s'especialitza en «la reconversió de cabines telefòniques per a la seva aplicació com a punts de recàrrega mòbil i oficines d'informació turística 2.0 obertes tots els dies de l'any».

En 2021 encara romanen actives a Espanya 15.000 cabines, des de cadascuna de les quals s'efectua com a mitjana una anomenada a la setmana i la realitat és que la fi d'aquest servei -tal com es coneix actualment- es preveu per a l'any vinent.

El Conveni Universal de Telefonia es preveu transformar a la fi de 2021

El Conveni universal de Telefonia -que regula la distribució d'aquests dispositius- està en vigor fins al 31 de desembre de 2021 i es preveu que per a finals d'any surti un nou reglament que deixi sense efecte l'actual acord o el transformi.

La companyia Telefònica ha estat l'encarregada de mantenir el servei d'aquestes cabines -el que li ha suposat una despesa de quatre milions d'euros a l'any- iiUrbantreballa per a aprofitar aquest mobiliari urbà.

Aquesta empresa es va consolidar en 2016 a Màlaga amb suport del Centre d'emprenedors «La Farola», Telefónica, l'Ajuntament de Màlaga i la Junta d'Andalusia i actualment ofereix els seus serveis a Màlaga, Granada, Sevilla,Galdar(Las Palmas) i Cuevas de Almanzora (Almeria).

Reconvertir cabines

Segons Martínez, el seu mètode de reconversió abarateix costos un 30 per cent gràcies a que utilitzen la infraestructura de la cabina, només han de llevar el telèfon, col·locar una pantalla interactiva i aprofitar l'obra civil per a obtenir punts d'informació turística d'una ciutat en zones estratègiques.

En un començament Telefónica els va proposar iniciar un projecte pilot de reconversió de cabines a Màlaga, per al queiUrbanva plantejar una proposta de valor basada en un servei immediat d'instal·lació en 15 minuts, que ara s'aplica per a tots els municipis.

Des de l'empresa solen oferir l'adaptació de tres cabines per 14.900 euros, que redueix els costos d'instal·lació d'una sola que pot valer 7.000; en cas de no existir cap instal·lació la unitat de punt d'informació 2.0 «podria sortir per gairebé 12.000 euros».

iUrbantreballa principalment amb els ajuntaments, des del municipi se sol sol·licitar la reconversió de les cabines i l'empresa els ofereix un llistat de quals estan disponibles i les situades en punts estratègics.

A l'espera dels canvis

L'únic fre que troba aquesta iniciativa és respectar el Conveni de Telefonia, que estableix com a mínim una cabina en municipis amb més de 1.000 habitants i una altra més per cada 3.000 d'aquesta localitat.

Aquest reglament «no permet la reconversió de moltes cabines a pesar que no se'ls estigui donant ús, estiguin inoperables a causa del vandalisme, o la mateixa Telefónica vulgui retirar-les», tret que l'ajuntament el sol·liciti.

Es tracta d'una sortida a les cabines que havien suposat anys de pèrdues per a Telefónica i per a 2022 -una vegada es canviï el conveni universal- els impulsors d'aquesta nova vida es plantegen llançar una campanya nacional de distribució d'aquestes cabines interactives per a substituir la telefonia per un servei informatiu.

tracking