Diari Més

Medi natural

Un estudi detecta plàstics a l''estómac' d'una de cada dues meduses

Demostraria que aquest tipus d'escombraries ja està entrant en la cadena tròfica dels oceans

Les meduses són essencials dins la cadena tròfica als oceans.

Un estudi detecta plàstics a l''estómac' d'una de cada dues medusesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi realitzat amb meduses recollides a la platja de Las Canteras, a Las Palmas de Gran Canaria, ha constatat que gairebé totes (vint-i-nou de trenta) tenien escombraries d'origen humà en els seus tentacles o dins de la seva cavitat gàstrica i que la meitat havia ingerit microplàstics.

Es tracta de la primera vegada que es documenta -i es fotografia- a l'Atlàntic Nord que les meduses estan menjant plàstic, la qual cosa suposa, a més, un motiu de preocupació perquè demostra que aquest tipus escombraries ja està entrant en la cadena tròfica dels oceans.

Segons informa avui la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), investigadors del seu institut EcoAqua han publicat a la revista 'Marine Pollution Bulletin' els resultats d'un treball realitzat en una de les últimes arribades massives de meduses de l'espècie 'Pelagia noctiluca' a les costes de l'arxipèlag, durant l'estiu de 2019.

Per a l'estudi es van recollir trenta exemplars a la platja de les Pedreres i es van analitzar per separat els microplàstics en el seu interior (cavitat gastrovascular) i els presents en els tentacles.

En vint-i-nou de les trenta meduses estudiades es va descobrir algun tipus d'escombraries marines generades per l'ésser humà: un gran percentatge eren fibres de cotó, però també es van trobar fragments de plàstic i restes de xarxes de pesca.

El 53% va presentar microplàstics en la cavitat gastrovascular, dada que confirma la seva ingestió per part d'aquests organismes.

La ULPGC recorda que les meduses són «un component essencial» dels ecosistemes marins, per la qual cosa poden ser «un important vector per a l'entrada de microplàstics a la cadena tròfica marina», ja que són les principals preses de molts animals.

Els responsables del treball citen, a tall d'exemple, que una tortuga llaüt ('Dermochelys coriacea') pot arribar a ingerir diàriament un 73% del seu pes de meduses.

«Aquest estudi evidencia que els plàstics ja s'han incorporat a la cadena alimentària i que representen un risc per a la salut no sols de les pròpies meduses, sinó de les baules superiors com a tortugues, peixos, ocells i mamífers marins», adverteix la ULPGC.

L'associació Latitud Azul, que també ha participat en la recerca, sosté que és «urgent prendre consciència respecte a aquesta problemàtica que causa milers de morts d'animals marins a l'any, alguns d'ells en perill d'extinció».

A més, l'ús massiu de guants i màscares per la pandèmia de covid-19 pot haver agreujat aquesta situació, per la presència de més escombraries en el mitjà.

Per això, els autors de l'informe criden a fer una utilització racional del plàstic, així com de guants i màscares, i sempre que sigui possible optar per les alternatives reutilitzables.

«Malgrat la seva aparent fragilitat i la seva senzilla anatomia, les meduses han habitat en la Terra per més de 500 milions d'anys i han sobreviscut a les grans extincions massives, per la qual cosa resulta paradoxal que ara pateixin l'impacte de la contaminació generada per uns nouvinguts que porten a penes uns 200.000 anys sobre la faç de la Terra», subratlla la ULPGC.

tracking