Diari Més

Margarita del Val recomana «no fer experiments» combinant dosis de vacunes diferents

La viròloga del CSIC ha demanat també «tranquil·litat» respecte a la vacuna d'AstraZeneca

La viròloga, Margarita del Val, investigadors del CSIC.

Margarita del Val recomana «no fer experiments» combinant dosis de vacunes diferentsCSIC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La viròloga, immunòloga i investigadora del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CSIC-UAM), Margarita del Val, ha avisat que «no es pot fer experiments» combinant dosis de vacunes diferents i ha demanat «tranquil·litat» respecte a la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per AstraZeneca.

En una entrevista a TVE, del Val ha recordat que, ara com ara, l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) no s'ha pronunciat sobre l'administració de la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca, després que assenyalés que existeix una «possible relació» entre aquesta vacuna i els coàguls sanguinis amb nivells baixos de plaquetes.

De fet, l'opinió de la EMA ha provocat que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) hagi decidit suspendre l'administració d'aquesta vacuna a les persones menors de 60 anys i, segons ha informat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja s'està analitzant què fer amb les persones que han rebut ja una dosi.

Les opcions que, segons Darias, es contemplen, si hi ha evidència científica, és inocular la segona dosi amb una vacuna diferent o només posar una dosi si aporta un 70 per cent d'eficàcia. Davant això, la viròloga ha advertit que «no es poden fer experiments del que no està estudiat com, per exemple, la combinació de vacunes».

Així mateix, del Val ha assegurat que és millor rebre una dosi que cap i ha assenyalat que el risc de patir un esdeveniment trombòtic advers és «el mateix» per a les persones menors de 60 anys com per als majors d'aquesta edat, així com per a les dones i homes.

«Hi ha hagut més casos d'esdeveniments trombòtics rars en dones perquè hi ha hagut més dones que homes que han rebut la vacuna d'AstraZeneca. No hi ha cap raó per a alarmar-se perquè és una vacuna molt segura i el risc d'efectes secundaris és baixíssim», ha destacat l'experta.

Finalment, del Val ha subratllat la importància de vacunar al «cent per cent» de les persones que tenen més risc de patir covid-19 greu, i no tant pensar en el nombre de persones que estaran immunitzades a l'estiu.

tracking