Diari Més

La «confusió» amb AstraZeneca provoca fins a un 70% de rebuig a Madrid

En concret, de les 29.000 cites programades el dijous amb AstraZeneca només van acudir 10.800 persones

El Govern també ha anunciat el tancament perimetral de diverses zones bàsiques de salut a Madrid.

Madrid redueix de deu a sis persones el màxim en les reunions per les festes nadalenquesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Elviceconsellermadrileny de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, ha assegurat aquest divendres que «la confusió generada per part del Ministeri de Sanitat» al voltant de la vacuna AstraZeneca ha provocat que el percentatge de rebuig a vacunar-se amb aquestes dosis passi del 2% al 60% i, fins i tot, 70%.

El Ministeri de Sanitat i la majoria de les comunitats van decidir el dimecres paralitzar la vacunació amb AstraZeneca als menors de60anys, després d'un dictamen de l'Agència Europea del Medicament (EMA) que vinculava aquesta vacuna amb diversos casos de trombes encara quedonava suport ala seva utilització.

A més, Castella i Lleó va suspendre des del matí tota la vacunació amb aquesta vacuna fins que a la tarda es va aconseguir l'acord amb el Ministeri i la resta d'autonomies per no administrar-la a menors de60anys.

La decisió al Consell Interterritorial de Salut es va prendre amb el vot en contra de la regió de Madrid, que demanava ampliar el límit a majors de65anys i subratllava que la decisió no està basada en les Conclusions del Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància Europeu (PRAC).

Un dia després, el dijous, Ministeri i comunitats van optar per ampliar el límit d'edat fins als69anys una vegada que es conclogui la vacunació del grup d'entre 60 i 65.

En la roda de premsa per actualitzar la situació epidemiològica de la regió, Zapatero ha dit que el Govern d'Espanya ha pres la decisió de paralitzar la vacunad'AstraZenecaa menors de 60 sense «criteris tècnics», i ha defensat que la utilització d'aquesta vacuna produeix que mori o estigui hospitalitzada «menys gent».

A més, ha dit que la «confusió» creada ha provocat més rebuig, ja que el percentatge de persones citades per a vacunar-se amb AstraZeneca que no ho han fet finalment ha passat del 2% al 60 i fins i tot 70% des de dimecres.

En concret, de les 29.000 cites programades el dijous amb AstraZeneca només van acudir 10.800 persones; i respecte a la vacunació d'aquest divendres, ha precisat, que fins a les 21.00 hores d'ahir només van confirmar el 45%de les citades: 8.486 a l'hospital Infermera IsabelZendal, 4.297 al WandaMetropolitanoi 2.092 en elWiZinkCenter.

Zapatero ha advocat per vacunar amb la segona dosi d'AstraZeneca a les persones menors de 60 que ja haguessin rebut la primera.

D'altra banda, ha instat el Govern d'Espanya a pressionar a l'Agència Europea del Medicament perquè aprovi la vacuna russa Sputnik V «com més aviat millor» i que faci els tràmits necessaris «ambla major velocitat» per a poder disposar d'ella a Espanya, perquè els seus resultats són «francament bons», ha dit.

tracking