Diari Més

Patrimoni històric

Egipte anuncia el descobriment de la 'Ciutat Perduda' de Luxor

Qualifiquen la troballa com el més important des de la tomba de Tutankamon

Imatge d'una part de la ciutat desenterrada aLuxor.

Egipte anuncia el descobriment de la 'Ciutat Perduda' de Luxor

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern egipci va anunciar aquest dijous la troballa sota la sorra en la monumental Luxor d'una gran ciutat d'uns 3.000 anys d'antiguitat que es trobava perduda i que es troba en un bon estat de conservació.

Es tracta del «major assentament administratiu i industrial de l'era de l'Imperi egipci en la riba occidental de Luxor», situada al Nil, va indicar el Ministeri de Turisme i Antiguitats egipci en un comunicat, que va qualificar el descobriment com «la major ciutat mai trobada a Egipte».

La missió que dirigeix l'exministre d'Antiguitats egipci Zahi Hawass ha descobert una ciutat perduda sota la sorra a Luxor que va rebre el nom de 'la ciutat d'Aton', segons informen mitjans egipcis.

La història d'aquesta urbs, la més gran d'Egipte segons Hawas, es remunta al regnat del faraó Amenhotep III, el novè rei de la dinastia XVIII que va governar Egipte entre els anys 1391 i 1353 a. C. La ciutat va continuar sent habitada en temps de Tutankamon, és a dir, fa 3000 anys.

Aquesta ciutat va ser el major assentament administratiu i industrial de l'era de l'Imperi Egipci en la riba occidental de Luxor, segons indica en un comunicat el Ministeri de Turisme i Antiguitats egipci, que qualifica la troballa com «la major ciutat mai trobada a Egipte».

«Els carrers de la ciutat estan flanquejades per cases, amb pedres en els seus murs de fins a tres metres d'alt», va descriure Hawass. Segons el Ministeri d'Antiguitats, «les capes arqueològiques han romàs intactes durant milers d'anys, com si els seus antics residents les haguessin deixat ahir mateix».

«Moltes missions estrangeres havien buscat aquesta ciutat i no l'havien trobat», va comentar al seu torn el prestigiós arqueòleg.

La ciutat, va indicar el Ministeri, es troba «en bones condicions de preservació, amb els seus murs gairebé complets i amb estades plenes d'objectes de la vida quotidiana», que han permès la datació de l'assentament.

Segons el parer de Betsy Brian, professora d'Egiptologia de la universitat estatunidenca John Hopkins, el descobriment arqueològic d'aquesta ciutat perduda «és el segon més important des de la troballa de la tomba de Tutankamon».

Segons el parer de Brian, 'L'Ascens d'Aton' no sols permetrà conèixer com vivien els antics egipcis en una època en el qual «l'Imperi estava en el seu apogeu», sinó que també llançarà llum sobre «uns dels més grans misteris de la història: Per què Akenaton i Nefertiti van decidir traslladar-se a Amarna?», la regió en la qual es va construir una nova capital imperial en el segle XVI abans de Crist.

Les excavacions que van portar a la troballa es troben entre el temple d'Amenhotep III i el de Ramses III, a Luxor. Van començar al setembre de 2020, amb l'objectiu de trobar el temple mortuori de Tutankamon, però a les dues setmanes de començar, la missió arqueològica va descobrir amb sorpresa que hi havia nombrosos maons de tova pertot arreu i els arqueòlegs van començar a desenterrar la gran ciutat.

Fins ara han aconseguit desenterrar diverses àrees de la ciutat, on s'han trobat una fleca, una gran cuina amb forns i peces de ceràmica per a l'emmagatzematge d'aliments en la qual degué treballar un gran nombre de persones, així com un barri administratiu i residencial.

La ciutat, segons el comunicat, «estava envoltada per un mur en ziga-zaga, amb un únic punt d'accés», la qual cosa fa pensar als arqueòlegs que tenia una funció defensiva. També han trobat una àrea de treball amb motlles per a la producció d'amulets i objectes decoratius i una zona per a la fabricació de maons usats en la construcció de temples i que porten el segell amb el nom el faraó Amenhotep III.

tracking