Diari Més

Així es prepara una Eurovisió en temps de pandèmia

El festival se celebrarà, un any més tard del que tocava, al centre Ahoy de Rotterdam

El centre Ahoy de Rotterdam on se celebrarà l'Eurovisió d'aquest any.

Així es prepara una Eurovisió en temps de pandèmiaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Estaran asseguts a distància i podran cantar i cridar, però els 3.500 espectadors d'Eurovisió 2021 necessitaran una PCR negativa, com les delegacions, que seran sotmeses a test ràpids a la porta del centre Ahoy de Rotterdam.

L'edifici està pràcticament desert, només se sent el ressò dels empleats que caminen per algun passadís. El coronavirus ha deixat a l'Ahoy sense l'aldarull que caracteritza a un complex d'aquestes dimensions, acostumat a exposicions, recepcions, concerts o esdeveniments esportius, raó de més per a explicar el lliurament del personal, que vol tornar a escoltar com vibren les parets del seu lloc de treball al ritme de la música del 18 al 22 de maig.

Tracten de deixar-ho tot lligat per a no temptar a la sort i no veure's sorpresos per contagis de la covid, com a atenció a la ventilació, mesures d'higiene, espai per a moure's i butaques per a tots, incloses les de separació, al costat de l'ús de màscares, quarantena de cinc dies en aterrar als Països Baixos i test ràpids regulars abans d'accedir a l'edifici.

El pla del centre d'esdeveniments té dibuixats cada vegada més quadrets adaptats a les necessitats del festival: el vestíbul, els restaurants, l'escenari principal de les actuacions, la sala de premsa, el centre de test ràpids, els vestuaris addicionals per als grups que acompanyen als protagonistes o el control de so i il·luminació.

Els 3.500 espectadors autoritzats ocuparan la meitat de les butaques, encara que per les restriccions de viatge només els neerlandesos tindran accés a l'esdeveniment, que se celebrarà com a part dels experiments 'Fieldlab', proves en la vida real per a investigar com organitzar concerts o partits de futbol amb una gran audiència en temps de pandèmia.

La paraula 'covid-19' apareix amb freqüència en cartells, no sols per a demanar als visitants que es desinfectin les mans o mantinguin la distància.

Des de fa un any, el coronavirus forma part de la vida de l'Ahoy: va obligar a refer els guions, cancel·lant Eurovisió 2020 i convertint-ho en un hospital improvisat per a pacients amb coronavirus, en la primera onada, i en un centre de PCR, en la segona.

Però ara poden seguir amb els plans. Queda poc més d'un mes per a l'Eurovisió més peculiar de la història i, encara que amb un ull posat en les xifres de contagi i en les decisions del Govern neerlandès, els «preparatius estan ja en l'última fase» i aquest cap de setmana és el «començament simbòlic» per als detalls finals, explica la directora del Ahoy, Jolanda Jansen.

«El que hem fet l'any passat és preparar-nos per a diferents escenaris: amb o sense audiència, amb públic limitat, etc. La setmana passada, el Govern ens va confirmar que hi haurà audiència en els nou espectacles, així que vam poder tancar els plans amb públic. Estem molt emocionats de poder tenir fans a casa i sentir l'energia a la sala», afegeix Jansen, en una entrevista a l'accés principal a l'Ahoy.

La 65è edició del festival estarà organitzada per les empreses de radiodifusió pública NPO, ENS i AVROTROS, al costat del municipi de Rotterdam i la Unió Europea de Radiodifusió, a l'Ahoy, un complex construït en la seva forma actual en 1970 i guanyador de diversos premis per la seva peculiar arquitectura.

Organitzar Eurovisió és «un altre nivell» per a l'Ahoy, és «l'espectacle més complicat, desafiador i emocionant que ha acollit en els seus cinquanta anys», assenyala la seva directora, qui confirma que, amb el començament del compte enrere per al festival, tots seran sotmesos a proves «de forma regular» per a crear una «bombolla segura» i un «ambient segur i responsable» en el centre.

«Es faran proves constants a les delegacions, que seran a l'hotel o aquí. Per als fans serà igual: vindran amb una entrada vàlida i un resultat negatiu. Ara mateix estem construint la infraestructura per a test ràpids» per a artistes i equip, premsa i empleats, afegeix.

S'ha pensat, assegura, «en tots els possibles escenaris» per si alguna cosa surt malament, com un positiu entre algun artista que obligui a activar el protocol d'aïllament i seguiment de contactes: «Cada delegació ha preparat una actuació en vídeo en l'estudi del seu país perquè, en cas de quarantena, tinguem llista un enregistrament per a emetre-la».

L'espera ha estat llarga, però els organitzadors han tingut temps de pensar en els detalls perquè fa gairebé dos anys de la victòria a Israel del cantant Duncan Laurence, qui va donar a Països Baixos el seu primer triomf en Eurovisió des de 1975, mobilitzant a diferents ciutats neerlandeses desitjoses d'acollir el festival per a, finalment, ser Rotterdam la triada.

La directora de l'Ahoy, Jolanda Jansen.

Així es prepara una Eurovisió en temps de pandèmiaEfe

tracking