Diari Més

Vídeos del partit ni desmenteixen ni demostren cap insult racista de Cala

El futbolista del Cádiz ha estat acusat de dir «negro de mierda» a Diakhaby, del Valencia

Diakhaby, parlant amb l'àrbitre del partit.

Vídeos no demostren cap insult racista de CalaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos vídeos difosos en xarxes socials com a suposades proves de l'insult racista presumptament dirigit pel futbolista del Cádiz Juan Torres, Cala, al valencianista Mouctar Diakhaby no recullen el moment de l'incident, sinó una explicació posterior d'un altre jugador, com demostra l'anàlisi de les imatges.

Durant el partit de futbol que va enfrontar el diumenge al Cádiz i al Valencia en la jornada 29 de LaLiga Santander, el jugador francès del conjunt visitant Diakhaby va denunciar haver rebut un insult racista («negre de merda») per part de Cala, defensa de l'equip local.

Durant la primera part, en el servei d'una falta, tots dos es van enfrontar verbalment, la qual cosa va donar inici a una forta discussió que va suposar la interrupció del partit i la marxa del Valencia del terreny de joc després de la denúncia realitzada per Diakhaby, encara que el partit es va reprendre passats uns minuts i va concloure amb normalitat.

En declaracions posteriors, el futbolista francès va acusar Cala d'haver-lo anomenat «negre de merda», la qual cosa el jugador andalús nega rotundament.

En els últims dies s'han difós diversos vídeos a la xarxa social Twitter d'un moment del partit en el qual s'escolta, amb dificultat, l'expressió «negre de merda».

Els autors d'aquestes publicacions han argumentat que el vídeo és una prova de l'agressió verbal per part del jugador del Cadis.

Els vídeos difosos a Twitter pertanyen a la retransmissió real del partit amb una narració en anglès i no tenen alteracions en el so, però les paraules no corresponen al diàleg entre Cala i Diakhaby, sinó probablement a un altre jugador que hauria utilitzat l'expressió racista per a exposar el succeït després de l'incident. Per això, no poden ser emprats com a prova per a explicar el que realment va succeir.

Una observació atenta d'aquests vídeos permet comprovar que reprodueixen una repetició de la jugada, perquè les imatges estan alentides i inclouen una animació amb el logotip de LaLiga. Les imatges, per tant, capten l'incident, però instants després que s'hagi produït.

El so, en canvi, pertany a un moment posterior, quan els jugadors ja han estat separats. El mateix marcador de la realització assenyala que el que se sent succeeix en el minut 30 del partit, mentre que l'enfrontament es va produir al voltant del 28.

En concret, en el moment en el qual és més clara l'expressió ofensiva «negre de merda» el rellotge del marcador assenyala el minut 30 i 28 segons.

Si es comparen aquests vídeos amb la retransmissió original del partit, imatges i so coincideixen amb l'emissió televisiva, per la qual cosa els vídeos mostren un moment real, sense que s'hagi inclòs en l'edició un so diferent.

No obstant això, no recullen les paraules que es van dir en l'incident que va ocasionar la denúncia de Diakhaby, sinó altres aquestes posteriorment, probablement per un jugador que explicava el succés i que van ser captades pels micròfons que gravaven el so ambient del partit.

La seqüència de l'enfrontament

D'acord, amb aquesta retransmissió televisiva, l'enfrontament va començar en el llançament d'una falta, en el minut 28 i 31 segons, quan tots dos jugadors van xocar a l'àrea i van creuar algunes paraules.

A partir d'aquest moment Diakhaby va començar a demanar explicacions a Cala, que des de la distància li responia amb alguns gestos. El futbolista francès es va acostar en aquest moment al defensa del Cádiz per a recriminar-li la seva actitud.

Va ser l'inici d'una conversa tibant que va portar als jugadors de tots dos equips a intervenir per a separar-los. D'acord amb les declaracions de Cala en una roda de premsa l'endemà del partit, seria el valencianista Gabriel Paulista qui hauria dit a les càmeres el suposat insult racista que se li atribueix, en una explicació del succeït.

En la narració dels fets realitzada per Movistar+ durant l'emissió de la trobada, el comentarista a peu de camp relatava que Paulista havia demanat que es revisés el succeït en l'enfrontament entre Diakhaby i Cala.

No obstant això, la falta d'informació de les imatges i el so difós impedeixen corroborar que va ser el jugador hispanobrasiler qui hauria pronunciat aquesta suposada cita de l'insult.

En conclusió, els vídeos difosos en Twitter no serveixen com a prova de la suposada agressió, que, en cas d'haver-se produït, tampoc hauria pogut ser recollida pel so ambienti de la retransmissió televisiva, donada la distància a la qual es trobaven tots dos jugadors dels micròfons.

tracking