Diari Més

Els Estats Units pagarà els funerals de tots els seus morts per covid-19

Amb més de 560.000 víctimes fins ara, serà la major despesa funerària en la història del país

Imatge d'arxiu d'un acte d'homenatge a les víctimes mortals de la covid-19 als EUA.

Els Estats Units pagarà els funerals de tots els seus morts per covid-19Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant gairebé un any van ser una incòmoda estadística. El president Donald Trump va marxar de la Casa Blanca sense una paraula per a les víctimes de la covid-19, de la mort dels quals se li culpava per la seva mala gestió de la pandèmia. La nit de la seva investidura Joe Biden va arribar a Washington directament al Lincoln Memorial, on va rendir tribut als 400.000 morts amb un sobri espectacle de llums que va il·luminar les vides perdudes.

Des de llavors el país ha despertat al sentit homenatge de víctimes i treballadors essencials amb el mateix respecte que ha tractat als caiguts en combat o als herois del 11-S. El Govern de Biden anirà encara més lluny la setmana que ve en anunciar subsidis per a finançar els funerals que es van realitzar en el més absolut desemparament.

En justícia, la idea ja surava a la Casa Blanca de Trump durant els seus últims dies, però mai es van definir els detalls. Es parlava llavors de reemborsar a les famílies amb fins a 7.000 dòlars per funeral, una xifra que l'Executiu de Biden ha pujat fins als 9.000 dòlars (7.570 euros), amb un màxim de 35.000 per família (29.500 euros).

Es tracta del major desemborsament en funerals que hagi fet mai el Govern dels Estats Units, ja que a hores d'ara les víctimes de la pandèmia ascendeixen a 557.000. En comparació, l'huracà Katrina va deixar 1.836 morts i els atemptats del 11-S, 2.977. Fins i tot la Guerra de Vietnam va costar deu vegades menys vides que la pandèmia, que ja ha superat amb escreix al numero d'estatunidencs morts en les dues guerres mundials i totes les del segle passat.

La notícia avançada per 'The Washington Post' ja ha generat descontent, perquè és impossible satisfer a tots. Alguns es queixen que en oferir-se en retrospectiva afavorirà a les famílies més acabalades que van triar els taüts més cars i funerals pomposos de 9.000 dòlars, davant els que es van conformar amb una incineració de 1.500 dòlars.

Només residents legals

Uns altres es queixen que entre els requisits està ser resident legal al país, la qual cosa deixarà fora als immigrants indocumentats que han estat en el front de guerra de restaurants, supermercats, tasques de neteja i altres treballs d'alt risc durant la pandèmia. Com també els que en els primers mesos van morir a casa sense arribar als hospitals massificats, on a vegades no se li feia la prova als moribunds perquè preferien utilitzar els recursos per a salvar als vius, o simplement no s'incloïa el resultat en els certificats de defunció en haver-se complicat amb altres causes.

La congressista del Bronx Alexandria Ocasio-Cortez, líder de l'esquerra, ha insistit que la pandèmia ha delmat desproporcionadament a negres i llatins, «per la qual cosa l'absolut mínim que es pot fer per les seves famílies és ajudar-los a enterrar als seus morts, com a mesura bàsica de dignitat humana».

Nova York arribarà encara més lluny amb la creació d'un Memorial als Treballadors Essencials. Aplaudir-los des dels balcons no era suficient, «aquests veritables herois continuen sacrificant-se i inspirant-nos i els devem el màxim respecte», va sentenciar dimarts el governador Andrew Cuomo.

tracking