Diari Més

Proliferen les falsificacions de mascaretes FFP2

L'etiquetatge és la clau

Varies mascarillas FFP2

Els metges de preventiva no aconsellen l'ús obligatori de mascaretes FFP2Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D'entre totes les mascaretes que es poden trobar en el mercat, les FFP2 són les que més prestigi gaudeixen entre la població, perquè són que proporcionen una major protecció a qui les porta posada, una filtració d'un 95% de partícules, especialment aerosols en interiors.

Per aquest motiu, i tot i que en realitat no estan recomanades per a la població general sinó a persones que estiguin en contacte amb el virus i les persones vulnerables, perquè pertanyen a la categoria de EPI (equip de protecció individual), la seva demanda s'ha disparat en els últims mesos, especialment durant la tercera ona.

Aquesta enorme demanda, que segons dades d'Idealo es va multiplicar gairebé per cinc al gener, dona lloc també al fet que s'incrementi la seva falsificació, és a dir, mascaretes visualment iguals, però que no compleixen els requisits tècnics de les FFP2 i que són, per tant, menys segures, perquè a banda de no protegir, creen una falsa sensació de seguretat en els qui les usen.

Encara que visualment és fàcil que ens enganyin, n'hi ha prou amb mirar detingudament l'etiquetatge per a adonar-nos de si compleix els requisits imposats per les autoritats sanitàries o són falses.

Què ha de posar en l'etiquetatge d'una FFP2?

Com indica el Ministeri de Sanitat en el seu guia què has de tenir en compte en comprar una mascareta? Les EPI, és a dir, FFP1, FFP2 o FFP3, han de complir els següents requisits, especialment les p2 i les P3, perquè les P1 no estan recomanades per a protegir-nos del SARS-CoV-2.

–Han de tenir el marcatge CE, seguit de quatre números per a assegurar-nos que compleixen amb la normativa. La referència a la norma UNE EN-149 assegura el compliment d'un estàndard de qualitat,

–Ha d'indicar clarament que és NR, és a dir, «No Reutilitzable», ja que aquestes mascaretes són d'un sol ús i no permeten la rentada.

–La mascareta ha d'especificar amb claredat el nom de l'empresa productora, i els quatre números de l'organisme supervisor notificat al costat de les inicials CE.

–Cal demanar les certificacions emeses pels organismes notificats: El certificat B i C2. Aquests certificats han d'estar a la disposició dels clients en els establiments en els quals es comercialitzin, també si la venda és en línia.

–No existeixen mascaretes FFP2 per a nens, simplement són una versió més petita de les autoritzades per a adults, per tant, no trobarem cap mascareta FFP2 per a nens amb el segell o la certificació de la UE. No vol dir que no siguin segures o eficaces, simplement, com no s'han fet estudis, no es poden autoritzar.

tracking