Diari Més

Un responsable de l'EMA confirma la vinculació entre la AstraZeneca i els trombes

Sin embargo, destaca que todavía no saben qué causa esta reacción

Una xeringa i una ampolleta de la vacuna d'AstraZeneca contra la covid-19.

Sanitat acorda ampliar com a mínim fins als 65 anys per vacunar amb AstraZenecaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El responsable de l'estratègia de vacunes de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), MarcoCavaleri, ha afirmat avui que hi ha un vincle «clar» entre la vacunació ambAstraZenecai els casos molt rars de trombes.

«Al meu entendre ara podem dir que està clar que hi ha una associació (dels trombes) amb la vacuna. No obstant això, encara no sabem què causa aquesta reacció», asseguraCavalerien una entrevista publicada avui pel diari italiàIlMessaggero.

«Ara és cada vegada més difícil dir que no existeix una relació de causa i efecte entre la vacunació ambAstraZenecai casos molt rars de coàguls sanguinis inusuals associats amb recomptes baixos de plaquetes», afegeix.

Cavaleriexplica que en les pròximes hores l'agència dirà «que la connexió és allí», però encara és necessari entendre «com succeeix».

«Estem tractant d'obtenir una imatge precisa del que està succeint, per definir detalladament aquesta síndrome deguda a la vacuna», compte.

Indica que «entre els vacunats hi ha un nombre de casos de trombosi cerebral amb deficiència de plaquetes entre els joves més alt de l'esperat» i afegeix: «això ho hem de dir».

També es refereix a les dones joves que, moltes vegades són «protagonistes de casos de trombosis», però «sofreixen menys l'efecte decovid», per la qual cosa serà fonamental que s'estudiï «la relació risc-benefici per a elles».

«No oblidem que fins i tot les dones joves acaben a vigilància intensiva per coronavirus. Per tant, serà necessari un treball molt meticulós per comprendre la relació risc-benefici a favor de la vacuna per a totes les edats», exposa.

L'EMAcomençarà a donar «algunes definicions preliminars» ja des d'aquesta setmana, però encara no pot «indicar límits d'edat com han fet diversos països».

«Som un agència reguladora i hem de tenir dades molt precises sobre la relació risc-benefici», prossegueix.

Preguntat pel fet que països europeus com Holanda o Alemanya ja han posat límits a aquest fàrmac per a determinades edats,Cavalerisosté que «qui ha de gestionar una campanya de vacunació, fins i tot sense tenir totes les dades a disposició, pot decidir reservarAstraZenecaals més grans».

«Poden fer-ho, poden aplicar un principi de precaució tenint en compte que tenen altres vacunes a disposició. Nosaltres, no obstant això, decidim en relació a aquesta vacuna» en concret, assenyala.

Reconeix que seria «preferible» que hi hagués un consens a nivell europeu, però admet que «no és senzill».

«Entenc l'exigència europea de tenir una única veu forta, però no sé si ja aquesta setmana podrem tenir una indicació d'aquest tipus. Segurament les informacions del fàrmac seran actualitzades, afirmant que alguns esdeveniments adversos estan relacionats amb la vacuna», conclou.

tracking