Diari Més

Simón creu que en breu s'aprovarà vacuna AstraZeneca per a majors 65 anys

Diversos països han vacunat amb el sèrum a tots els grups d'edat, i tot indica que l'eficàcia és similar a la de la població que va participar en els assajos

Una xeringa i una ampolleta de la vacuna d'AstraZeneca contra la covid-19.

Sanitat acorda ampliar com a mínim fins als 65 anys per vacunar amb AstraZenecaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director del Centre de Coordinació deAlertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simon, ha considerat que cada vegada hi ha una evidència «més sòlida» de l'eficàcia de la vacuna d'AstraZenecaen els majors de 65 anys, amb el que veu probable que «en molt breu» temps Espanya aprovi la seva administració per a aquest grup.

Ho ha assegurat Simón en la roda de premsa de tots els dilluns en la que dóna compte de l'evolució de la pandèmia del coronavirus a Espanya: avui ha recordat que la fitxa tècnica de la vacuna d'AstraZeneca«no tanca la porta» al fet que es pugui usar en majors de 65.

La setmana passada, la Comissió de Salut Pública va donar llum verda a la cinquena actualització de l'estratègia de vacunació contra lacovida Espanya, que va incloure l'ampliació de l'edat d'utilització de la vacuna d'AstraZenecafins als 65 anys.

Els assajos clínics del fàrmac no van incloure a persones de més de 65 anys, amb el que, ha recordat Simón, no se sabia si seria eficaç en ells o no, però ara hi ha més informació sobre aquest tema, després que diversos països hagin vacunat amb el sèrum a tots els grups d'edat, i tot indica que l'eficàcia és similar a la de la població que va participar en els assajos.

«Cada vegada l'evidència és més sòlida», ha insistit el director delCCAESi, per tant, «és molt probable que en molt breu» temps es pugui proposar aquesta vacuna per als majors de 65 anys, si bé caldrà veure el que decideix la ponència de vacunes, «que són els que saben d'aquest tema».

Simón ha insistit que no sap si serà aquesta setmana, la que ve o una mica més tard, però l'evidència que la vacuna podria ser eficaç en majors de 65 és «cada vegada major».

Quant al ritme de vacunació al país, Simón ha dit que «Espanya està vacunant molt bé» i ha confiat que, si el ritme d'arribada de vacunes no sofreix retards, es pot aconseguir l'objectiu del 70% de la població vacunada entorn de l'estiu.

Ha recordat, a més, que la infraestructura del Sistema Nacional de Salut (SNS) ha permès durant la campanya de la vacunació de la grip administrar 14 milions de dosis en set setmanes sense «grans esforços», amb el que per a la de lacovidel sistema pot absorbir «bastant més» de dos milions de dosis setmanals inoculades.

Preguntat sobre la llei que va entrar en vigor la setmana passada que obliga a l'ús de la mascareta encara que pugui mantenir-se la distància de seguretat de 1,5 metres, el director delCCAESha opinat que creu que es corregirà o discutirà en els pròxims dies.

La ministra de Sanitat, CarolinaDarias, ja va oferir a les comunitats treballar «de manera tècnica» per revisar i actualitzar aquesta part de la norma.

De fet, Simón ha assegurat que en el si del Consell Interterritorial del SNS ja s'està discutint l'assumpte i «probablement» la ministra portarà una proposta en la pròxima reunió amb els consellers, perquè és «de sentit comú».

Simón també s'ha referit a la variant britànica, de la qual ha dit que «ja és la nostra variant», perquè és la majoritària, amb el que ha advocat per anar deixant de donar-li un «pes excessiu» i pensar «amb molta cura» en les altres, que són marginals i podrien tenir impacte, com la brasilera i la sud-africana: «Són les dues que ens interessen més», ha postil·lat el director delCCAES.

Així mateix, ha indicat que la britànica no està deixant pas a les altres dues, que sí que podien afectar l'efectivitat de les vacunes, amb el que és una cosa «que ens podria estar afavorint».

tracking