Diari Més

Set de cada deu hospitalitzats de Covid no s'han recuperat per complet cinc mesos després de l'alta

Segons un estudi, segueixen experimentant impactes negatius en la seva salut física i mental, així com en la seva capacitat per a treballar

Dos sanitaris visitant un pacient de covid a l'UCI.

Es trenca la treva al Camp de Tarragona que suma 8 morts per coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Covid-19 continua fent estralls temps després d'haver superat la infecció. La majoria de les persones que van estar hospitalitzades per aquesta malaltia -set de cada deu- no es van recuperar per complet cinc mesos després de l'alta, segons un nou estudi.

En aquest temps, els supervivents de coronavirus van continuar experimentant impactes negatius en la seva salut física i mental, així com en la seva capacitat per a treballar, sosté aquest estudi, encara en fase preliminar, dirigit pel Centre de Recerca Biomèdica deLeicester(el Regne Unit). A més, una de cada cinc persones han desenvolupat una nova discapacitat.

Després d'analitzar a 1.077 pacients deCovidque van rebre l'alta hospitalària entre març i novembre de 2020, els investigadors van descobrir que tots ells tenien una mitjana de nou símptomes persistents. De tots ells, els deu símptomes més comuns que es van constatar van ser dolor muscular, fatiga, alentiment físic, deterioració de la qualitat del somni, dolor o inflor de les articulacions, feblesa de les extremitats, dificultat per a respirar, dolor, pèrdua de memòria a curt termini i alentiment del pensament.

Quant a la seva salut mental, més del 25% dels pacients tenien símptomes clínicament significatius d'ansietat i depressió i el 12% presentava símptomes de trastorn d'estrès posttraumàtic (TEPT)durant aquest seguiment de 5 mesos.

ChrisBrightling, professor de medicina respiratòria en la Universitat deLeicesteri investigador principal de l'estudi, ha assenyalat en un comunicat que «els qui tenen els símptomes prolongats més severs tendeixen a ser dones blanques d'aproximadament 40 a 60 anys que tenen almenys dues patologies de salut a llarg termini, com a asma o diabetis».

«Els nostres resultats mostren una gran càrrega de símptomes, problemes de salut mental i física i evidència de mal orgànic cinc mesos després de l'alta amb Covid-19», ha indicat, per part seva, la doctoraRachaelEvans, professora associada de la Universitat deLeicester.

Evans ha apuntat a més que «els qui van requerir ventilació mecànica i van ser ingressats en vigilància intensiva triguen més a recuperar-se». No obstant això, ha assegurat que gran part dels problemes persistents «no s'expliquen per la gravetat de la malaltia aguda, aquesta última impulsada en gran manera per una lesió pulmonar aguda, la qual cosa indica altres mecanismes subjacents, possiblement més sistèmics», ha destacat.

Aquesta recerca britànica també ha descobert un factor biològic potencial darrere d'alguns símptomes posteriors a laCovid.

«Quan observem la gravetat dels símptomes dels pacients cinc mesos després de ser donats d'alta de l'hospital, veiem que en tots els casos, excepte en els més lleus, de símptomesposcovidpersistents, els nivells d'una substància química anomenada proteïna C reactiva [PCR], associada amb la inflamació, estaven elevats», ha explicat la professoraLouiseWain, de la Universitat deLeicestericoinvestigadorade l'estudi.

SegonsWain, la inflamació sistèmica està associada a una mala recuperació de malalties en tot l'espectre. «També sabem que l'autoimmunitat, on el cos té una resposta immune a les seves pròpies cèl·lules i òrgans sans, és més comú en dones de mitjana edat. Això pot explicar per què la síndromeposcovidsembla ser més prevalent en aquest grup», ha subratllat.

No obstant això, la investigadora ha assegurat que «es necessita més recerca per a comprendre completament els processos».

Els pacients d'aquest estudi seran avaluats de nou als 12 mesos per a ajudar a recopilar més dades sobre la seva recuperació de laCovid. «És important que esbrinem quins són exactament els diversos elements del que actualment es denomina 'Covidprolongat' perquè puguem orientar les accions per a prevenir i tractar a les persones que sofreixen efectes a llarg termini», conclou el director mèdic i codirector de l'Institut Nacional de Salut, ChrisWhitty.

tracking