Diari Més

La UE es posa les piles per a acordar el certificat de vacunació per a estiu

El document seria gratuït i contindria informació sobre si el seu portador ha rebut la vacuna contra el coronavirus

Un sanitàira treu una dosi del vial de la vacuna.

vacuna, vacunació, covid-19, coronavirus, Pfizer, AstraZeneca, dosi, dosis, vialACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea ha trepitjat el pedal de l'accelerador en la negociació per a consensuar un certificat de vacunació abans que comenci la temporada estival, amb vista a evitar un segon estiu consecutiu amb la mobilitat seriosament restringida a causa de la pandèmia de coronavirus.

El Parlament i el Consell (els països) són les dues institucions que deuen ara negociar el format i característiques d'aquest document per al qual la Comissió Europea va presentar la seva proposta el passat 17 de març, després de l'interès que havien mostrat, en particular, diversos Estats membres més dependents del turisme.

Segons el projecte presentat, el certificat seria gratuït, es podrà presentar en format electrònic —amb un codiQR—o en paper —amb un codi de barres— i estarà disponible en anglès i en la llengua oficial del país que l'emeti.

El document contindria informació sobre si el seu portador ha rebut la vacuna contra el coronavirus, ha generat anticossos després de passar la malaltia o té unaPCRrecent negativa, sent aquest últim un dels criteris que molts països han requerit als viatgers en els últims mesos.

Un acord abans que acabi maig

El socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar és, en qualitat de president de la Comissió de Llibertats Civils, un dels eurodiputats que negociarà amb els països per a posar en marxa aquest certificat. Segons el calendari que maneja, la idea és que s'aconsegueixi l'acord interinstitucional al maig perquè el ple del Parlament Europeu li doni llum verda en el seu ple de principis de juny.

La rapidesa s'explica per l'ús del procediment d'urgència per a la tramitació de la proposta en l'Eurocambra, que permet saltar-se la fase de comissió perquè la posició negociadora del Parlament se segelli mitjançant esmenes votades en el pròxim ple a finals d'abril.

També el Consell està avançant la seva posició negociadora en un grup de treball sobre el qual s'informa sovint els ambaixadors dels Estats membres i que espera acostar-se a concloure la seva tasca passades les vacances de Pasqua.

L'expectativa és que, una vegada cada institució tingui clara la seva postura, ambdues negociïn durant aproximadament un mes: López Aguilar creu que la comissió parlamentària que presideix podria revisar el resultat d'aquest acord en la seva reunió prevista per a l'última setmana de maig, just abans del vot en ple.

«Som perfectament conscients que persisteixen dubtes i incerteses des del punt de vista científic, però el legislador el que ha de fer és establir per fi una eina homogènia que acabi amb l'actual fragmentació, i per tant discriminació, entre europeus imposada pels Estats membres», va considerar.

López Aguilar va advertir que aquestes restriccions generen «una inseguretat jurídica enorme» i retarden «la confiança necessària per a poder embarcar-se en la lliure circulació, que és un requisit fonamental per a la restauració del cicle econòmic».

Una demostració que es compleixen requisits per a viatjar

«Per a impulsar l'economia cal prendre aquesta decisió encara quan persisteixin incerteses científiques. La carta no garanteix que el seu portador mai es torni a infectar o que no pugui infectar. Només garanteix que s'ha vacunat, que és immune o que té unaPCRfeta des de fa 72 hores, i per tant compleix amb tots els requisits per a viatjar sense suportar les penalitats en què en aquests moments s'ha convertit el trànsit entre Estats membres», va resoldre l'eurodiputat.

De cara a la pròxima adopció de la posició negociadora, López Aguilar va avançar que l'Eurocambra vol garantir que les dades del certificat siguin recol·lectats només pel país que l'expedeix, però no per aquell davant el qual es presenta el certificat.

També volen evitar que tingui un caràcter discriminatori de cara als viatges i negociaran perquè el seu ús creï obligacions vinculants als Estats membres, com el que els seus portadors no estiguin subjectes a mesures com les quarantenes.

L'eurodiputat canari també advocarà per introduir en la normativa una clàusula d'extinció, de manera que l'ús d'aquesta mena de certificats tingui una data de caducitat. «Si entrem en la pandèmia per una declaració de l'Organització Mundial de la Salut, aquest reglament deixaria d'estar en vigor el dia en què l'OMS decreti la finalització de la pandèmia», va concloure.

tracking