Diari Més

L'estrany cas del poble gallec amb la incidència de coronavirus disparada... i sense contagis

Beade, amb una població inferior als 400 habitants, és l'únic dels 313 ajuntaments gallecs amb el nivell màxim de restriccions

Un home camina pels carrers de Beade.

L'estrany cas del poble gallec amb la incidència de coronavirus disparada... i sense contagisEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Beade, amb una població inferior als 400 habitants, és l'únic dels 313 ajuntaments gallecs amb el nivell màxim de restriccions, que prohibeix les reunions entre no convivents, exigeix el tancament perimetral, i permet únicament l'obertura de l'hostaleria per a servei i recollida a domicili, entre altres restriccions.

En l'actualitat, la incidència acumulada en aquesta localitat se situa en prop de 1.800 casos per cada cent mil habitants en els últims catorze dies, una xifra absurda (la mitjana de Galícia és de 68,03 casos) que ha provocat que aquesta localitatorensanasigui l'única que es troba tancada coincidint amb les celebracions de Setmana Santa.

No obstant això, malgrat situar-se amb la major incidència a 14 dies, no ha tingut cap cas en els últims set dies.

En la resta de Galícia, únicament 12 ajuntaments romanen en el nivell alt de mesures:Abegondo,Baiona,Cortegada, OIrixo, Ortigueira,Padrenda, Pazo deBorbén, APobradoBrollón,Rábade,Sanxenxoi O Saviñao. Tot això, en plena celebració de la Setmana Santa i amb la major part de localitats obertes.

Així les coses, aquest petit ajuntamentorensanoconfia que la setmana vinent la Xunta posi fi a aquest «contrasentit», i és que aquesta localitat ostenta el curiós honor de tenir la millor i la pitjor situació epidemiològica de Galícia, en paraules de l'alcalde d'aquesta localitat,SenénPousa.

El regidor, conegut per les seves polèmiques relacionades per la seva proximitat al franquisme, ha manifestat el seu pesar per la decisió adoptada pel comitè clínic que situa aBeadeen el nivell més alt de restriccions.

Aquesta mesura comporta que els habitants d'aquesta localitat no puguin desplaçar-se a altres municipis i que tampoc estigui permesa l'entrada de visitants de fora a més del tancament de tota l'hostaleria (només poden servir a domicili) i la prohibició de reunir-se persones no convivents, un confinament en tota regla.

«Només tenim un cas d'un senyor de 91 anys en una residència (la Xunta no reconeix casos en residències des de fa dos dies) la resta estan tots a casa complint la quarantena preceptiva, tots ells són de la mateixa família», lamenta el veterà regidor, qui creu que el fet que qualsevol família es contagiï, per dolenta, sort, no hauria de comportar en cap cas un tancament estricte.

De fet, assegura que va parlar aquests dies amb la resta de la família i, tots ells, es troben bé en el seu domicili.

Nombrosos alcaldes del rural han demanat en nombroses ocasions que es tinguin en compte les particularitats d'aquestes petites localitats amb tot just població a l'hora d'adoptar tancaments.

Per a això, aquest regidor recorda que recentment les autoritats sanitàries van realitzar un garbellat enBeade, al qual van acudir 179 persones, i no va haver-hi ni un sol cas positiu. «Tots van donar negatiu», ha emfatitzatPousa.

Amb aquesta situació, els veïns d'aquest petit ajuntament enclavat a la comarca delRibeiromostren el seu lament per aquestes restriccions que acaben amb les poques esperances de poder alleujar una mica la malparada economia mentre demanen una flexibilització en les mesures.

«Ja està bé aquesta conya», ha resolt aquest regidor, qui demana que deixin aBeade «tranquil». De moment,Beadeconfia que la Xunta aquesta setmana vinent canviï el nivell d'alerta i alleugi les dures restriccions en aquest petit ajuntament gallec, que, amb poques botigues, aspira a ser una sort d'oasi en aquesta pandèmia.

tracking