Diari Més

Els experts expliquen per què no hauries de beure alcohol abans ni després de la vacuna

«L'evidència és clara: beu massa alcohol i el teu sistema immunitari patirà», indica la doctora Ronx Ikharia

Imatge de copes de vi.

copes vi, alcoholPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada vegada existeixen més evidències científiques que el consum d'alcohol afecta al funcionament del sistema immunitari, d'aquí ve que diversos experts en immunologia recomanin a aquells que hagin rebut o vagin a rebre la vacuna contra el coronavirus que s'abstinguin de prendre begudes alcohòliques.

Així ho posava de manifest la doctoraRonxIkharia, especialista en medicina d'emergència, en un documental de la BBC titulat La veritat sobre enfortir el teu sistema immunitari (TheTruthAboutBoostingYourImmuneSystem). La investigadora va realitzar un experiment amb si mateixa per a comprovar com l'alcohol reduïa la immunitat. Per a això, es va prendre una mostra de sang abans i després de beure tres gots de viprosecco.

Després d'analitzar totes dues mostres de sang,Ikhariava descobrir que la quantitat d'alcohol que havia consumit era suficient per a reduir a la meitat els nivells de limfòcits blancs en la sang, unes cèl·lules fonamentals per a lluitar contra els virus que entren en l'organisme. «L'evidència és clara: beu massa alcohol i el teu sistema immunitari sofrirà», indica en aquest documental.

De la mateixa opinió ésSheenaCruickshank, professora i immunòloga de la Universitat de Manchester: «Perquè hi hagi una bona resposta a la vacuna necessites que el teu sistema immunològic funcioni al màxim, així que si beus la nit anterior o poc després, això no ajudarà», apunta en aquest documental i recull en un article de l'edició britànica delHuffPost.

L'experta russa AnnaPopova, una de les autoritats sanitàries més respectades en aquest país, va acaparar titulars de premsa el mes de desembre passat quan va suggerir que les persones havien d'abstenir-se de beure alcohol almenys dues setmanes abans de rebre la primera dosi de la vacuna, i que havien de continuar així durant altres 42 dies més. AlexanderGintsburg, creador de la vacuna Sputnik, va matisar posteriorment aquestes paraules en rebaixar fins als tres dies abans i després de rebre les dues dosis.

«Tenint en compte que l'alcohol afebleix la resposta immune, l'opció més segura és no prendre cap beguda alcohòlica els dies anteriors i posteriors a la vacuna, encara que necessitem més recerca per a saber de quant temps estem parlant exactament», indica en declaracions aHuffPostel doctor TonyRao, expert en alcohol i demència en la Universitat King'sCollegede Londres.

Sobre els efectes adversos de l'alcohol en el sistema immunitari ha parlat també la doctora en ImmunologiaJennaMacciochien el seu llibreImmunity:TheScienceOfStayingWell.

SegonsMacciochi, «les persones que beuen massa alcohol tendeixen a patir més malalties infeccioses, triguen més a recuperar-se i sofreixen més complicacions després de qualsevol cirurgia».

Així mateix, «la ingesta excessiva d'alcohol també pot afectar els òrgans que regulen la immunitat, com el fetge, que produeix proteïnes antibacterianes o la medul·la òssia, que produeixen noves cèl·lules immunitàries», apunta.

tracking