Diari Més

Els efectes secundaris de la vacuna del coronavirus per edat, sexe i dosi

Les dones tindrien més efectes secundaris en general

Una infermera preparant xeringues per a la vacunació.

França registra dues noves morts associades a la vacuna d'AstraZenecaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si bé la ciència encara no pot predir exactament com respondrà algú a una vacuna contra el coronavirus, sí que s'estan identificant alguns patrons segons l'edat, el sexe, l'estat de salut d'una persona i la dosi que està rebent.

Alguns assajos clínics suggereixen que els efectes secundaris són generalment més pronunciats entre les dones i els adults més joves, especialment després de la seva segona dosi, segons recullenInsideriScienceAlert.

La dosi dues sol tenir efectes secundaris més acusats en els qui els pateixen, segons estudis realitzats als Estats Units. El més comú de les tres vacunes estatunidenques autoritzades (Pfizer, Moderna iJanssen)és dolor o inflor en el lloc de la injecció: gairebé el 92% dels participants en l'assaig clínic de Moderna van desenvolupar aquest efecte secundari. en l'assaig dePfizer, el 84% dels participants van informar això, igual que el 49% en el de Johnson & Johnson (Janssen).

Altres efectes secundaris comuns inclouen fatiga, mal de cap i dolors corporals o musculars. Al voltant del 65% dels receptors de la vacuna en els assajos dePfizeri Moderna, i el 38% en els de Johnson & Johnson, van desenvolupar fatiga.

Per a aquells que no han tingut covid-19 abans, els efectes secundaris tendeixen a ser més nombrosos i severs després de la segona dosi.

Aproximadament el doble de participants en l'assaig dePfizervan desenvolupar esgarrifances i dolor en les articulacions després de la segona dosi que després de la primera. Mentrestant, en l'assaig de Moderna, al voltant de cinc vegades més participants van desenvolupar esgarrifances després de la segona dosi que de la primera.

La febre també va ser molt més comuna entre els quals van rebre la segona dosi que entre els quals van rebre la primera dosi en tots dos assajos.

Un estudi de l'Escola de MedicinaIcahnenMountSinaiva trobar que els efectes secundaris de la vacuna, com a fatiga, maldecaps i esgarrifances, eren més comunes entre les persones amb immunitat preexistent al coronavirus que entre les persones que mai abans s'havien infectat.

Al voltant del 73% dels receptors de la vacuna que prèviament havien tingut covid-19 van desenvolupar efectes secundaris després d'una dosi dePfizero Moderna, en comparació amb el 66% dels receptors de la vacuna que mai s'havien infectat abans.

«Si ja ha tingut una infecció per covid-19, ha desenvolupat cèl·lules de memòria a partir d'aquesta infecció», va dir aInsiderel Dr.VivekCherian, metge de medicina interna de Baltimore. «Si alguna vegada tornés a estar exposat a la infecció, el seu cos bàsicament seria capaç de respondre de manera més ràpida i robusta aquesta segona vegada. És per això que tendeix a tenir efectes secundaris més forts d'aquesta vacuna inicial», va agregar.

Els adults més joves els senten més

El nostre sistema immunològic es deteriora gradualment a mesura que envellim, cosa que significa que els cossos de les persones majors no treballen tan dur per a defensar-los d'invasors estranys, inclosa la proteïna que s'introdueix en el cos a través d'una vacuna.

«Les persones més joves tenen una resposta immunitària molt més vigorosa, per la qual cosa hauria de tenir sentit que també tinguessin més efectes secundaris», argumentaCherian.

Després d'una dosi de la injecció de Moderna, el 57% de les persones menors de 65 anys van desenvolupar efectes secundaris, en comparació amb el 48% de les majors de 65 anys. Després de la segona dosi, gairebé el 82% de les persones del grup més jove van desenvolupar efectes secundaris, en comparació amb gairebé 72% dels adults majors.

Pfizerva desglossar les seves dades de manera lleugerament diferent: al voltant del 47% de les persones de 18 a 55 anys van desenvolupar fatiga després de la primera dosi, mentre que el 34% de les persones de 56 anys o més van informar aquest efecte secundari. Després de la dosi dues, les xifres van augmentar al 59% i al 51%, respectivament.

Després de la vacuna d'una sola injecció de Johnson & Johnson, gairebé el 62% de les persones d'entre 18 i 59 anys van desenvolupar efectes secundaris, en comparació amb el 45% de les persones de 60 anys d'ara endavant.

Les dones tindrien més efectes secundaris en general

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties van analitzar les reaccions dels estatunidencs a gairebé 14 milions de dosis de les injeccions dePfizeri Moderna de desembre a gener.

Els resultats van mostrar que aproximadament el 79% dels casos d'efectes secundaris de la vacuna informats als CDC van provenir de dones, encara que només el 61% de les dosis es van administrar a dones en general.

Cherianexplica que les dones tendeixen a reaccionar amb més força a les vacunes contra la poliomielitis, la influença, el xarampió i les galteres. «En totes aquestes vacunes en general, les dones tendeixen a tenir majors efectes secundaris», explica. «Són fins i tot més pronunciats per a una dona premenopàusica en comparació amb una dona postmenopàusica».

Els científics sospiten que la diferència té a veure amb els nivells d'estrogen. «La testosterona tendeix a ser una hormonainmunosupresorai l'estrogen tendeix a ser un estimulant immunològic», prossegueixCherian. «Així que el més probable és que sigui l'hormona estrogen, per això les dones tendeixen a tenir més efectes secundaris».

La urgència en persones amb sistemes immunitaris afeblits

Les persones amb sistemes immunitaris afeblits no tenen una defensa sòlida contra les infeccions virals en general, per la qual cosa són particularment vulnerables al covid-19 greu. Per aquesta raó, els CDC recomanen que aquests grups es vacunin immediatament.

Però és possible que les persones immunodeprimides, com els pacients amb càncer, tampoc generin una forta resposta immune a la vacuna.

«La seva resposta immunològica essencialment dicta els seus efectes secundaris, per la qual cosa si està immunodeprimit, és possible que no tingui necessàriament tants efectes secundaris, però encara així ha de vacunar-se», explicaCherian.

Les vacunes han de brindar a les persones immunodeprimides almenys una mica de protecció contra el covid-19 greu, fins i tot si no senten cap efecte secundari, encara que l'efectivitat pot ser menor que per a la persona mitjana.

Cheriancompte que per a les persones amb malalties autoimmunes, mentrestant, els efectes secundaris probablement no seran pitjors que per a la persona mitjana.

tracking