Diari Més

Tres hospitals espanyols estudien les reaccions cutànies de les vacunes

Fins ara només s'han detectat reaccions inflamatòries locals en les tres vacunes que s'inoculen

Un voluntari rebent una dosi de la vacuna de CureVac durant els assajos.

L'EMA comença a estudiar els resultats preliminars de la vacuna de CureVacACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital Universitari de Móstoles, l'Hospital Asil de Granollers i l'Hospital Clínic de Barcelona han posat en marxa el primer estudi científic que analitzarà les reaccions dermatològiques associades a la vacunació davant la covid-19.

Descriure amb detall les reaccions cutànies i valorar la seva relació amb la covid-19 diferenciant-les de possibles símptomes d'altres malalties (al·lèrgies, dermatitis) són dues dels objectius d'aquest treball, que es realitzarà amb persones vacunades amb qualsevol de les opcions disponibles actualment (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

Des de l'inici de la pandèmia, la simptomatologia dermatològica ha estat un factor important en l'avaluació de la malaltia i ara, després de la detecció d'efectes cutanis a conseqüència de la vacuna, s'ha posat en marxa aquesta recerca multicèntrica en la qual participen hospitals i dermatòlegs de tota Espanya.

Per a poder identificar, classificar, i registrar aquestes reaccions es recolliran el màxim de casos possibles en aquest projecte, secundat també per l'Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia, segons ha destacat l'Hospital Universitari de Móstoles en una nota.

L'estudi, que s'ha iniciat ja i es prolongarà fins al mes de juny, és una eina de recerca més que «contribuirà al coneixement del virus i de la reacció del sistema immunològic» del cos en entrar en contacte amb ell.

Fins al moment, basant-se en l'experiència acumulada en aquests primers mesos de vacunació, s'observa que es tracta en la seva majoria de reaccions inflamatòries locals que duren pocs dies i solo alguns casos produeixen també reactivació d'altres infeccions sense conseqüències importants.

Els investigadors principals de l'estudi són els dermatòlegs Cristina Galván, de l'Hospital Universitari de Móstoles, Alba Català, de l'Hospital Universitari Clínic de Barcelona, i Carlos Muñoz, de l'Hospital Asil de Granollers, que ja van dur a terme un estudi sobre les reaccions dermatològiques de la covid-19.

tracking