Diari Més

Salut Pública revisa l'estratègia de vacunació per aprofitar les dosis

Aquest dilluns Espanya ha rebut un lot de prop d'un milió de vacunes de Pfizer-BioNTech i Moderna

Una sanitària posa una vacuna a una dona.

Salut Pública revisa l'estratègia de vacunació per aprofitar les dosisEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió de Salut Pública es reuneix aquest dimarts per elaborar una nova proposta que adapti l'estratègia i els grups de vacunació al romanent de dosis disponibles aquesta setmana, que ascendirà a una mica més de 1,9 milions de sèrums.

El director del Centre deAlertasi Emergències Sanitàries (CAUS), Fernando Simón, durant la roda de premsa del seguiment de la pandèmia ha destacat aquest dilluns que l'objectiu serà «aprofitar les vacunes al màxim i utilitzar-les per als grups més vulnerables» enfront de la covid-19.

Aquest dilluns Espanya ha rebut un lot de prop d'un milió de vacunes dePfizer-BioNTechi Moderna, el repartiment de la qual es farà aquests dies i se sumarà a les vacunes que Espanya ha acumulat després de la paralització, durant nou dies, en l'administració d'AstraZeneca.

L'estratègia de vacunació està organitzada des del mes de febrer passat per edats i no per col·lectius professionals, i fins ara s'han definit quatre grans grups: majors de 80 anys que no viuen en residències (els residents en aquests centres ja estan immunitzats en la primera fase del pla); de 70 a 79 anys; de 60 a 69 anys (a continuació es vacunarà als menors de 60 anys amb condicions de risc de patircovid)i finalment, el grup de 45 a 55 anys.

En la seva última reunió del passat 22 de març, la Comissió de Salut Pública va proposar ampliar la vacunació ambAstraZenecafins als 65 anys (fins llavors s'utilitzava aquest sèrum per a persones de fins a 55 anys), iniciativa va ser posteriorment aprovada pel Consell Interterritorial de Salut, que reuneix el Ministeri i a les comunitats autònomes.

En aquests moments gairebé cinc milions de persones han rebut almenys una dosi de les tres vacunes que s'administren a Espanya, on l'evolució del pla d'immunització avança de manera asimètrica en cada territori.

Així, quant als majors de 80 anys que no viuen en residències, algunes comunitats com Canàries i Castella i Lleó han inoculat la primera dosi dePfizero Moderna a més del 60%, encara que la taxa d'immunitzats amb la pauta vacunal completa està entorn del 20%.

En grans territoris com Catalunya, per exemple, s'ha vacunat al 36% dels majors de 80 anys amb la primera dosi i només al 22% amb les dues, però no obstant això des de la setmana passada ja es vacuna al grup de 60 a 65 anys ambAstraZeneca.

En aquesta mateixa comunitat, s'ha administrat la pauta completa necessària per a la immunitat al 75% del personal de les residències i al 75,6% dels professionals sanitaris que treballen en hospitals i en atenció primària.

La Comunitat de Madrid inicia aquest dimarts la inoculació ambAstraZenecaal grup d'entre 60 i 65 anys i ha anunciat que té previst administrar fins a 150.000 vacunes durant la Setmana Santa.

En altres com a Castella-la Manxa, el seu govern ha assegurat que el dimecres tindrà vacunat a tot el professorat, és a dir a més de 21.000 docents.

tracking