Diari Més

Per què alguns efectes secundaris de la vacuna contra el coronavirus podrien ser només un placebo

Els estudis de Pfizer revelen que les persones a les quals se'ls va injectar un placebo també van tenir símptomes

Els sanitaris es preparen per a administrar la primera dosi de la vacuna AstraZeneca.

Camuflatge, custòdia i geolocalizador per al transport segur de les vacunesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels principals inconvenients del procés de vacunació contra el coronavirus són els efectes secundaris que provoquen les punxades. Però no necessàriament han d'estar relacionats amb la pròpia vacuna, sinó que poden ser un placebo.

Tal com recullGizmodo, els assajos clínics de la vacuna desenvolupada perPfizeriBioNTechsón un bon exemple per a demostrar-lo. Es van realitzar anàlisi a més de 30.000 voluntaris en les proves i es va analitzar si van tenir o no efectes secundaris.

Així, el 84% dels voluntaris va tenir reaccions en el lloc de la injecció, com a dolor opicazón, durant la setmana posterior a prendre una dosi; un 63% va experimentar fatiga; d'altra banda, el 55% va experimentar maldecaps.

Però el ressenyable és que no sols van referir efectes secundaris aquells que van rebre la vacuna, sinó també el grup de control al qual es va injectar un placebo, en concret una solució salina.

Un terç dels vacunats amb el placebo va referir fatiga, la mateixa quantitat dels quals van referir mal de cap. Gairebé un 12% va manifestar haver tingut diarrea, la qual cosa suposa més que els que van manifestar el mateix símptoma entre els vacunats amb la dosi real.

Encara que hi ha la possibilitat que aquestes persones tinguessin aquests símptomes per motius diferents a la seva participació en l'estudi, es creu que pot ser un exemple del que es coneix com a 'efectenocebo'. Així com un placebo ens fa sentir millores després d'un tractament no farmacològic, unnocebofa el contrari: ens fa sentir-nos pitjor, encara que no hi hagi motiu real per a això.

tracking