Diari Més

AstraZeneca rebaixa al 76% l'efectivitat de la seva vacuna en un estudi als Estats Units

L'actualització s'ha fet després que les autoritats instessin a la farmacèutica a revisar les dades inicials

Un vial de la vacuna d'AstraZeneca.

AstraZeneca rebaixa al 76% l'efectivitat de la seva vacuna en un estudi als Estats UnitsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'empresa farmacèuticaAstraZeneca ha rebaixat aquest dimecres del 79% al 76% l'eficàcia de la seva vacuna contra la covid-19 en l'actualització d'un estudi als Estats Units després que les autoritats la instessin a revisar les dades inicials.

Els resultats, molt semblants als originals, també indiquen una efectivitat del 85% contra casos simptomàtics de la covid-19 entre els majors de 65 anys i del 100% contra casos greus de la malaltia o hospitalitzacions.

L'estudi es va elaborar amb 32.449 voluntaris als Estats Units, Xile i el Perú que van rebre o bé dues dosis de la vacuna d'AstraZenecao un placebo.

En un comunicat, el vicepresident executiu d'AstraZeneca, MeniPangalos, ha afirmat que «l'anàlisi principal és consistent amb l'anàlisi provisional publicada anteriorment i confirma que la vacuna covid-19 és altament efectiva en adults, inclosos els de 65 anys o més».

També ha reiterat que la companyia té intenció de sol·licitar a les autoritats estatunidenques una autorització d'emergència per distribuir la vacuna en aquest país.

El dilluns,AstraZenecava anunciar que la seva vacuna era eficaç en un 79%, alguna cosa que la Casa Blanca va descriure com a «encoratjador».

No obstant això, un panell d'experts independent que assessora al Govern de Joe Biden va expressar la seva preocupació en assenyalar que les dades utilitzades per a l'estudi podien estardesactualizadosi va notificar d'això a les autoritats.

En conseqüència, l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID, en anglès), que dirigeix el doctor AnthonyFauci, va instar aAstraZenecaa treballar al costat del panell d'experts «per revisar les dades d'eficàcia i garantir que aquestes xifres d'eficàcia més precises i actualitzades es facin públiques el més aviat possible».

La setmana passada països europeus com Alemanya, França, Itàlia o Espanya van suspendre per uns dies l'ús de la vacuna d'AstraZenecadesprés de detectar-se trombosis en alguns pacients que l'havien rebut.

Els Estats Units ha comprat 300 milions de dosis de la vacuna d'AstraZeneca, si bé encara no ha autoritzat el seu ús, i amb les dosis adquirides aPfizer, Moderna i JohnsonandJohnson té de sobres per a tota la seva població.

No obstant això, la portaveu de la Casa Blanca,JenPsaki, va confirmar aquest dilluns que si els reguladors estatunidencs donen llum verda a l'ús d'AstraZeneca, aquesta vacuna s'«incorporarà al procés de distribució» al costat de les ja aprovades.

De fet, el Govern dels Estats Units té emmagatzemades desenes de milions de dosis d'AstraZenecaa l'espera de la seva autorització i la setmana passada va aprovar compartir 2,5 milions de dosis amb Mèxic i 1,5 milions amb el Canadà.

tracking