Diari Més

L'atenció als pacients ha empitjorat, segons la majoria de les infermeres

El col·lectiu també considera que les seves condicions de treball són pitjors que fa un any

Un cartell reclamant condicions laborals

Infermeres de Catalunya demanda el SEM per «vulneració del dret a vaga» en decretar serveis mínims del 100%ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vuit de cada deu infermeres creuen que l'atenció sanitària als pacients als hospitals, centres de salut i altres centres sanitaris i sociosanitaris ha empitjorat en l'últim any de pandèmia, segons la macroenquesta realitzada pel Sindicat d'Infermeria (SATSE).

Aquest estudi s'ha elaborat a 11.645 infermeres i infermers de totes les comunitats autònomes durant el mes de febrer passat i que llança nous resultats sobre les condicions de treball sofertes per aquest col·lectiu des del començament de la crisi sanitària.

En concret, l'estudi afirma que ha augmentat en un 17% la percepció d'empitjorament de l'atenció que es presta als pacients per part d'aquests professionals, ja que abans de la pandèmia era un 68,27% aquesta percepció i ara aconsegueix el 85,83%.

D'igual manera, una majoria creu que les seves condicions de treball en les seves respectives unitats, serveis o centres de treball són pitjors que fa uns mesos, augmentant un 21% el percentatge de professionals que així ho pensen. S'ha passat d'un 67,61% a un 88,96%.

Quant a l'ambient existent en el seu entorn laboral asseguren que han sofert un empitjorament progressiu d'aquest: un 87,46% ho consideren així ara mentre que era un 74,38% els que ho pensaven abans de la pandèmia, la qual cosa suposa un 13% més.

L'enquesta també s'interessa sobre si aquests professionals han hagut de desplaçar-se a altres unitats o serveis diferents als seus amb motiu de la sobrecàrrega i tensió assistencial motivada per la lluita contra la covid-19 i un 46% asseveren que sí ho han hagut de fer en els últims mesos.

D'acord amb els resultats de l'estudi, l'organització sindical subratlla que la covid-19 ha deteriorat encara més una situació laboral estructural que encara no s'havia recuperat d'anys de retallades en drets i prestacions imposats per les diferents administracions sanitàries públiques amb motiu de la crisi econòmica.

«Les greus conseqüències del 'tsunami' provocat pel coronavirus en el nostre Sistema Nacional de Salut són clares i molt preocupants, per la qual cosa exigim, tant al Ministeri de Sanitat com a les conselleries de Salut de les diferents comunitats autònomes, que, amb caràcter urgent, posin en marxa totes les mesures estructurals de recursos i mitjans necessàries per a acabar amb l'actual situació», conclou la nota.

tracking