Diari Més

Què se sap de la nova variant d'Uganda?

S'ha detectat a 23 països a més d'Espanya i pertany a un llinatge diferent al de la britànica, sud-africana i brasilera

Una professional del Laboratori Clínic de la Fundació Salut Empordà processant mostres de PCR

PCT, pandèmia, coronavirus, covid, virus, Laboratori Clínic de la Fundació Salut EmpordàACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andalusia va anunciar dijous que havia detectat el primer cas d'una nova variant del coronavirus poc coneguda i procedent d'Uganda. Es tracta de l'A.23.1, la qual inclou quatre mutacions que s'associen a una major transmissió del virus.

La ugandesa és una de les set variants considerades d'interès descrites pel Ministeri de Sanitat, però queda fora del grup de les tres que fins ara més preocupen a tot el món: la britànica (B.1.1.7), la sud-africana (B.1.351 o 501.V2) i la brasilera (P.1).

Per ara la variant d'Uganda s'ha detectat a 23 països a més d'Espanya, entre els quals destaquen el Regne Unit (44% de les seqüències d'aquesta variant al món), Uganda (13%), Ruanda (11%), el Canadà (11%) i els EUA (5%), segons la base de dades PANGO lineages.

Origen

Segons explica 20Minutos, aquesta variant es va detectar per primera vegada en dos brots a les presons deAmuruiKitgum, al nord d'Uganda, a l'agost de l'any passat. Entre juny i octubre de 2020 només el 25% de les mostres del virus preses a Kampala, la capital del país, procedien del llinatge A. No obstant això, ja al desembre 49 de les 50 mostres del virus seqüenciades a Kampala pertanyien ja a aquesta nova variant, segons expliquen els investigadors que l'han descobert. Aquestes dades suggereixen que la variant A.23.1 ha ocupat el nínxol ecològic a Uganda.

La nova variant compta amb quatre mutacions clau que afecten a la proteïna espicular del virus i que són compatibles amb la transmissió. De moment, es desconeix si és més letal que les altres variants aparegudes i si les actuals vacunes són eficaces contra aquesta nova soca.
tracking