Diari Més

Política

ERC, JxCat, PDeCAT i CUP registren la llei d'amnistia al Congrés

Els partits independentistes defensen que és la via per «posar fi a la repressió» i per «fer net a tota la causa»

Representants d'ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, Òmnium Cultural i Amnistia i Llibertat davant del Congrés.

ERC, JxCat, PDeCAT i CUP registren la llei d'amnistia al CongrésACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits independentistes han portat aquest dimarts al Congrés la llei d'amnistia i han instat el govern espanyol a demostrar que creu que «la repressió va ser un error». «Si ho creu, ha d'aprovar la llei d'amnistia» per «retornar aquest conflicte polític exclusivament a l'escenari de la política i demostrar que veritablement creu en una solució democràtica», ha afirmat la diputada d'ERC Montse Bassa en una roda de premsa conjunta amb Míriam Nogueras (JxCat), Ferran Bel (PDeCAT) i Mireia Vehí (CUP). En la presentació de la iniciativa, també hi ha participat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la portaveu d'Amnistia i Llibertat, Susanna Pagès.

El text estableix l'amnistia per a «tots els actes d'intencionalitat política» vinculats a «la lluita democràtica per a l'autodeterminació de Catalunya» que hagin estat «tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa» i es duguessin a terme «des de l'1 de gener de 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei».

Nogueras ha dit que els partits espanyols tenen a les seves mans admetre que «la via de la repressió i l'exili ha estat un error impropi d'una democràcia plena i consolidada» i ha remarcat que l'independentisme és «propositiu» amb aquesta iniciativa mentre que l'executiu espanyol encara no n'ha concretat cap.

Bel ha dit que les eleccions madrilenyes del 4 de maig no poden ser una excusa, ja que la llei d'amnistia encara trigarà a arribar a debat, i ha defensat que l'amnistia és la «solució òptima» i seria un «punt de partida per a la solució política».

Vehí ha subratllat que la llei d'amnistia respon a la «unitat estratègica de l'independentisme contra la repressió» i «afecta a totes les persones represaliades», ja que «engloba tota mena de persecució delictiva». També ha agraït la feina de les entitats i ha afirmat que el PSOE té la pilota a la seva teulada, ja que el seu suport és «imprescindible».

Bassa ha insistit que rebutjar la llei d'amnistia és «mantenir la injustícia i la venjança» i és «voler negociar amb ostatges». Aprovar aquest text implica «fer net a tota la causa independentista», ha dit la diputada republicana, ja que inclou les «més de 3.000 persones represaliades» i va més enllà dels delictes de sedició.

La llei d'amnistia registrada beneficiaria les persones condemnades però també deixaria sense efecte les ordres de detenció dels exiliats i implicaria posar fi a les investigacions i procediments judicials oberts. També reintegraria els drets de funcionaris sancionats, retornaria abonaments de fiances, sancions o multes, aixecaria embargaments i eliminaria antecedents penals.

Segons el text, de 18 pàgines, quedarien compresos «en l'àmbit objectiu de l'amnistia, sempre que els fets es considerin actes d'intencionalitat política» els delictes de rebel·lió, sedició així com la resta de delictes contra l'ordre públic. També els delictes de prevaricació, falsedat, malversació de cabals públics, desobediència o revelació de secrets.

La iniciativa també inclou els «actes d'expressió i opinió duts a terme a través de la premsa, impremta, xarxes socials, creacions artístiques o qualsevol altre mitjà de comunicació que hagin estat valorats com a delictes d'incitació a l'odi vinculats al conflicte polític amb Catalunya» i «actes de diversa índole que han estat mediats per a la realització dels actes amnistiats».

El PSOE la rebutja i UP no aclareix

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ja va rebutjar dilluns una llei d'amnistia perquè implicaria admetre un «error polític». Bel ha demanat als partits polítics que abans de posicionar-se llegeixin la llei. El president d'Unides Podem a la cambra baixa, Jaume Asens, ha dit al matí que l'analitzaran abans de decidir si voten a favor o s'abstenen i ha avançat que no s'hi oposaran encara que no consideri l'amnistia una via «destinada al fracàs».

tracking