Diari Més

Tecnologia

Ets capaç de veure el vehicle Perseverance en aquesta imatge de la superfície de Mart?

El rover de la NASA té l'objectiu de trobar restes de vida al planeta

Lloc d'aterratge del rover Perseverance en Mart.

Ets capaç de veure el vehicle Perseverance en aquesta imatge de la superfície de Mart?ESA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 18 de febrer, elroverPerseverancede la NASA va aterrar en el cràterJezeroen la superfície de Mart. Aquest projecte pretén, entre altres objectius, aportar llum sobre si el planeta vermell va acollir vida, i el seu treball està aixecant una gran expectació en el món científic.

Els moviments delPerseveranceestan sent monitorats de diverses maneres. Una d'elles és a través dels 'ulls' delTraceGasOrbiter(TGO), que forma part del programa ESA-RoscosmosExoMars.

Fa uns dies, elTGOva veure aPerseveranceen el cràterJezeroi va captar imatges que mostren elroveri altres elements del seu vehicle d'aterratge en la zona, revelaScienceAlert.

Des de 2016, elTGOha orbitat Mart i ha recopilat dades vitals sobre la composició de la seva atmosfera. En concret,TGOha estat buscant rastres de metà atmosfèric i altres gasos que podrien ser el resultat d'activitat geològica o biològica. Aquests esforços són part d'un esforç major per a determinar si va existir vida en Mart fa milers de milions d'anys.

A més, elorbitadorha realitzat altres operacions científiques importants, com transmetre dades de missions robòtiques en la superfície i adquirir imatges de l'espai.

El 23 de febrer, elTGOva aprofitar la seva òrbita per a prendre fotografies amb el seu sistema d'imatges de superfície en color i estèreo (CaSSIS)que mostrava elroverPerseverance, així com el seu paracaigudes, escut tèrmic i elements de l'etapa de descens, dins del cràterJezero.

Missió en 2022

Elorbitadorcontinuarà brindant suport de retransmissió de dades entre la Terra i Mart per a futures missions a la superfície, particularment la pròxima missióExoMars. Coneguda comExoMars2022, aquesta missió es llançarà des delcosmódromodeBaikonurel 20 de setembre de 2022 i arribarà al Planeta Rojo el 10 de juny de 2023. Consistirà en la plataforma de superfície russaKazachoki elroverRosalindFranklin.

Mentrestant, Traci GasOrbitercontinuarà orbitant Mart i durà a terme les seves pròpies operacions científiques, centrant-se en l'anàlisi de l'atmosfera de Mart i la cerca de gasos que assenyalin el camí cap a la vida passada (o present). Recentment, elorbitadorva detectar rastres de gas clorur d'hidrogen que sortien de l'atmosfera del planeta, la qual cosa indica que aquesta sal existeix en la superfície que el va posar en òrbita.

En la Terra, aquest procés s'ha observat amb sals de clorur de sodi, on l'aigua salada s'evapora dels nostres oceans i és empesa a l'atmosfera superior per forts vents. ElTGOtambé ha monitorat el vapor d'aigua que surt de l'atmosfera marciana i s'escapa a l'espai.

Junts, aquestes troballes han proporcionat noves pistes sobre el lloc al qual es va escapar l'abundant aigua superficial de Mart fa milers de milions d'anys.

tracking