Diari Més

Director mèdic Clínic de Barcelona: «Si estenem la vacuna, és el final de la pandèmia»

L'Hospital també treballa en la investigació d'una vacuna que ara acaba la fase preclínica

Una enfermera sostiene una jeringa con la vacuna contra la Covid-19.

Vacuna de Janssen contra el coronavirus: aquests són els seus efectes secundaris

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director mèdic de l'HospitalClínicde Barcelona, Antoni Castells, ha dit a EFE que «si aconseguim estendre la vacuna, és el final de la pandèmia».

Antoni Castells ha fet aquestes manifestacions al programa de ràdio deEFEsalud«El Bisturí», dins del projecte d'aquest canal per a 2021, en el qual setmanalment es parla amb l'hospital d'una província espanyola sobre com ha viscut i afronten la pandèmia.

El primer pacient decovidva ingressar en elClínicel 25 de febrer de 2020. Va ser una pacient italiana a la qual continuarien moltíssims més.

«Sofrim, com tots els centres sanitaris, l'escassetat d'equips de protecció i respiradors. L'allau de pacients va desbordar l'estructura sanitària de tot el món i vam haver d'apanyar-nos com vam poder», rememora Castells quan es compleix un any de l'esclat de la pandèmia.

Castells indica, passat un any, que «els primers mesos van ser realment dramàtics».

El director mèdic delClínicafirma que malgrat la pressió assistencial de lacovid, en aquest hospital s'ha fet un gran esforç per mantenir l'atenció sanitària als altres pacients, els no afectats pel coronavirus.

«En la primera ona, el nombre de pacients amb patologia nocovidva disminuir de manera dràstica. Estàvem confinats a casa i els pacients tenien por de contagiar-se si venien a l'hospital. Aquesta va ser una de les preocupacions que vam tenir des del primer moment», assenyala Castells.

En aquells moments, al seu hospital, explica Castells, es va fer una reflexió: «Considerem que havíem d'atendre i dedicar-nos no sols als pacientscovid, que eren majoritaris, sinó mantenir les obligacions habituals».

«Ens sentim especialment orgullosos perquè l'hospital mai va deixar d'atendre pacients nocovid, encara que es va limitar a un terç la capacitat total», subratlla.

«Es veu la llum al final del túnel?», preguntaEFEsaluda Castells.

«La part favorable de la pandèmia és l'aparició de la vacuna i l'inici dels programes de vacunació. Tenim informació suficient com per a pensar que si aconseguim estendre aquests programes a la resta del país, això és el final de la pandèmia», respon.

L'HospitalClínicha investigat lacoviddes dels primers dies de la pandèmia. Es van presentar més de 100 projectes al Comitè d'Ètica per a la seva avaluació i posada en marxa, assenyala el director mèdic.

També treballa elClínicen els factors de risc de la nova malaltia, els seus genotips i les seves seqüeles.

Igualment, investiga una vacuna que està finalitzant la fase preclínica i en breu començarà els estudis en fases 1 i 2 amb humans.

tracking