Diari Més

Por i desconeixement: el que va sentir la metgessa que va detectar el primer contagi de covid a Espanya

El seu pacient era un home amb febre, li costava respirar i no acabava de millorar

Imatge

Por i desconeixement: el que va sentir la metgessa que va detectar el primer contagi de covid a EspanyaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Por i desconeixement, això és el que va sentir la metgessa DianaCorpsquan va atendre el que seria el primer contagi decoronavirusa Espanya, ara ja fa més d'un any, el 27 defebrerde 2020. En aquesta crònica de NiusDiarioexplicacomCorpssesentia després d'atendre a un home infectat que gairebé no sortia de la seva casa a Torrejón de Ardoz: «si un home així ho té... vol dir que el virus estava per allí, sense control, i que podria haver-hi més contagis».

Torrejónva serl'epicentrede la covid durant la primera ona, i va començar a rebre pacients sense parar a partir del 6 de març. Diana explica a Nius que «el 6 de març una companya de treball li va enviar un missatgeespantadaperquè solament arribaven a Urgències pacients covid». En aquest moment és quanCorpses vaadonarde què«hem perdut el control de lamalaltia».

DianaCorpsassegura a Nius que vademanarrealitzar una PCR al pacient de manera instintiva «realment pensava que anava a donar negatiu [...] així que va ser com: va, descartem-ho».Després quesortís positiu es van espantar tant ella com els seus companys perquè «no hem implementat les mesures d'aïllamentamb ell, potser ja tenim per aquí una transmissiócomunitària, això és més seriós del que ens pensem».Corpscontinua «ara ho recordo i penso queingènuesérem, fins que no el vam tenir a sobre no ens vamadonar». Es trobaven dues setmanesabans quees declarés l'estat d'alarma i no tenien gairebé protocols d'actuació: «cada vegada que volíem fer una PCR havíem de demanar permís a Sanitat Pública».

El primer cap de setmana de març va ser quan l'Hospital on treballava DianaCorpsva canviar totes les unitats d'hospitalització a unitats covid d'un dia per un altre.Corpscomenta a Nius que «estàvem tots en estat deshock, actuàvem com robots, també teníem por de contagiar a la nostra família, peròuna vegada et posaves l'EPI i començaves a treballar nohi havia tempsa preocupar-te».

Corpscomenta que quan van detectar un positiu per covid a una companya esva a posara plorar d'impotència: «pensava que havia fallat, li feia ràbia haver de marxar quan era moltnecessàriaen aquell moment».

DianaCorpsrecorda aquellsdiescom desesperants, sense cap informació. El pacient amb el primer positiu va poder marxar a casa i encara avui té contacte amb ell.

tracking