Diari Més

Hauré d'usar mascareta després de rebre la vacuna contra la Covid? La ciència ho explica

Els experts de salut observen l'eficàcia de les vacunes amb les noves variants

Un jove amb una mascareta casera.

mascareta casera pandèmia, covid-19, coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els experts en salut pública continuen insistint que una vegada hàgim rebut la vacuna contra el coronavirus, hem de continuar portant mascareta, sobretot en llocs tancats. Però si ja estem protegits contra la malaltia, quin és el motiu?

El diari londinenc The Guardian s'ha fet aquesta pregunta en un reportatge i ha buscat la resposta de la ciència. I la resposta és que la gran majoria de les persones vacunades estaran protegides del Covid-19, la malaltia causada pel virus SARS-CoV-2, però les persones vacunades encara poden transmetre el virus, encara que no mostrin cap símptoma.

«Ara sabem que les vacunes poden protegir, però el que no hem tingut temps suficient per a comprendre realment és: protegeix de la propagació?» reflexionaAveryAugust, professor d'Immunologia en la Universitat deCornell, als Estats Units.

Això es deu al fet que el virus SARS-CoV-2 encara pot colonitzar el tracte respiratori, fins i tot quan les cèl·lules immunitàries sistèmiques protegeixen el cos en general de la malaltia que causa: Covid-19.

Llavors, quan podré llevar-me la màscara? Primer, els científics no saben com poden les vacunes contra la Covid-19 protegir contra la transmissió asimptomàtica del SARS-CoV-2. Hi ha signes prometedors, però la recerca continua sent incompleta. Els investigadors tampoc saben per quant temps les vacunes contra la Covid-19 poden protegir les persones del virus.

Els científics també estan observant de prop com els canvis evolutius en el virus, les famoses variants, impacten en l'efectivitat de les vacunes. Els investigadors ja han trobat que l'eficàcia de la vacuna de Johnson & Johnson es va reduir a Sud-àfrica, on és present la variant B1351.

No obstant això, el factor més important pot ser la mesura en què els adults acceptin la vacuna. Els nens poden transmetre la malaltia, però no opten a rebre la vacuna; algunes persones poden tenir massa compromès el seu sistema immunològic per a rebre-la; i altres poden enfrontar-se a barreres burocràtiques per a la vacunació.

Quin sentit té llavors rebre la vacuna si encara haig d'usar una màscara? En realitat l'ús de màscares i el distanciament social són estratègies de mitigació de riscos, que estan vigents mentre els científics realitzen recerques, més i més persones es vacunen i la prevalença de Covid-19 disminueix.

ElGuardianposa un exemple: a mesura que les vacunes continuïn administrant-se, les petites reunions de persones vacunades es tornaran més comunes. Després, aquestes mateixes persones han de ser conscients del distanciament social i l'ús de màscares en públic, ja que podrien transmetre la malaltia a la comunitat en general.

L'esperança és que a mesura que més i més gent es vacuni, menys persones tindran casos greus de Covid-19, i la pressió sobre el sistema de salut disminuirà amb la prevalença de la malaltia.

«Tant de bo puguem vacunar a la majoria de la població», va dir el doctor Bruce Y. Lee, professor de política de salut a l'Escola de Salut Pública de la Universitat de la Ciutat de Nova York. «Aquí és quan podem començar a parlar d'avançar cap a la normalitat», explica.

Quan tindrem aquestes respostes? Els estudis sobre el grau en què les vacunes protegeixen contra la transmissió continuen i són prometedors, però incomplets. És poc probable que les vacunes brindin una protecció completa o esterilitzant. Només unes poques vacunes pot fer aquesta afirmació, inclosa, per exemple, la vacuna contra la verola. No obstant això, si una vacuna reduís significativament la transmissió, seria una molt bona notícia per a la capacitat mundial de contenir el virus.

En circumstàncies normals, aquest tipus de preguntes podrien haver-se respost en assajos clínics de vacunes de diversos anys. En aquesta situació d'emergència, detenir la malaltia era un objectiu més important i les vacunes disponibles el fan de manera molt eficaç.

«Probablement ho farem gust de mesura que més i més persones es vacunin, en algun lloc a mitjan setembre», va dirAugust. No obstant això, cosa que és més important, les vacunes no necessàriament han de brindar una protecció completa per a ajudar a combatre la pandèmia. «Si tothom està vacunat, hi haurà menys virus», va sentenciarAugust.

tracking