Diari Més

Camuflatge, custòdia i geolocalizador per al transport segur de les vacunes

Aquests són els protocols utilitzats per transportar el material sanitari des de Madrid a la resta de punts d'Espanya

Els sanitaris es preparen per a administrar la primera dosi de la vacuna AstraZeneca.

Camuflatge, custòdia i geolocalizador per al transport segur de les vacunesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Controlades per tires tèrmiques, camuflades entre altres comandes, custodiades constantment des que arriben a Madrid igeolocalitzadesen temps real per a garantir la seva conservació i seguretat durant el transport: així viatgen les vacunes que rep la Comunitat Valenciana.

El camí que recorren les vacunes contra lacoviddes del laboratori fins al braç del pacient està plagat de controls per a garantir que els vials arribin al seu destí en òptimes condicions òptimes.

El protocol definit per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i les empreses de transport estableix, entre altres mesures, monitorar els vials amb testimonis de temperatura i fotografiar al detall els paquets per a evitar que puguin ser manipulats, segons ha revelat la Generalitat valenciana.

Quan les vacunes aterren a Madrid, es verifica que arriben «en perfecte estat» a la temperatura de conservació que l'empresa fabricadora ha prescrit i en «envasos sense manipular».

«Verifiquem amb l'albarà els lots, la caducitat i la quantitat, i procedim a la recepció de la mercaderia», segons explica en una nota de premsa la capatàs deLogistapharmaAna Belén García.

Després de la recepció, una persona prepara un embalatge tèrmic amb la comanda i una altra diferent l'acara: «Usem un terminal de radiofreqüència per a fer el 'picking'de mercaderies i, d'aquesta manera, queden registrades tant les unitats com el lot».

En la zona de verificació, una altra persona diferent «pica» l'etiqueta de la comanda amb un làser i el sistema li indica quantes unitats ha de contenir i de quin lot, i «així pot verificar físicament que tot és correcte», detalla Silvia Solera, operària del Departament d'Entrades deLogistapharma.

La temperatura del paquet es monitora durant tot el procés mitjançant tires tèrmiques i també es prenen «imatges de detall de manera aleatòria per a garantir la seva integritat», a més de que «en tot moment es coneix amb precisió la ubicació exacta de les vacunes», afegeix el director de Xarxa i Plataformes deNacex, Jorge Araújo.

Com a mesura de seguretat i custòdia, les caixes amb els vials viatgen així mateix camuflades al costat d'altres mercaderies que precisen les mateixes condicions de conservació i custòdia.

«En evitar els enviaments dedicats, és més complicat identificar els embalums que contenen la vacuna i es prevenen sostraccions», segons les fonts.

D'altra banda, si, durant el transport de Madrid a la Comunitat Valenciana (bé fins als centres de magatzematge i repartiment, bé fins al mateix punt de vacunació) es detecten «intents d'atac» o es trenca la cadena de fred, es disparen les alarmes disposades per a això.

tracking