Diari Més

La compra de més vacunes per part dels països rics posa en perill la vacunació als països més pobres

El director general de l'OMS diu que això va en detriment de Covax, una aliança per garantir l'accés equitatiu a les vacunes

El director general de l'OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus en roda de premsa.

director general de l'OMS Tedros Adhanom Ghebreyesu, OMSEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general de l'OMS,TedrosAdhanomGhebreyesus, ha advertit aquest dilluns que quan els països rics revisen els seus contractes per comprar més vacunes contra lacovidaixò va en detriment de les partides que reben els Estats pobres a través d'iniciatives multilaterals.

En una roda de premsa virtual amb el president d'Alemanya, Frank-WalterSteinmeier,Tedrosha agraït les recents promeses del Grup dels Set països més desenvolupats (G7) per aportar finançament al Fons d'Accés Global per a Vacunes Covid-19 (Covax), amb el qual s'adquireixen i reparteixen dosis per als països amb grans dificultats per a fer-ho per si mateixos.

No obstant això, ha subratllat que els diners per si sols «no serveixen per a res» si en els primers compassos de la campanya de vacunació, quan les dosis que es poden produir i comercialitzar no satisfan la demanda global, els països de renda alta acaparen totes les partides.

«Les ajudes són importants, però alhora vull apuntar els reptes als quals ens enfrontem. Fins i tot amb els diners. Si no podem comprar vacunes, els diners no serveixen per a res. Alguns països industrialitzats estan comprant més dosi i en conseqüència els contractes ambCovaxs'estan veient afectats», ha afirmat.

Ha instat els països rics a plantejar-se si en actualitzar a l'alça els seus contractes amb els productors de les vacunes -com han fet recentment els EUA i la Unió Europea (UE), encara queTedrosno ha citat a cap en concret- no estan «posant en qüestió tota la iniciativaCovax».

Han d'analitzar, «abans de demanar més dosi als productors», si la seva decisió «no té efectes negatius en les vacunes deCovax», ha agregat el director general de l'OMS.

Covaxés una aliança dirigida per l'OMS, l'Aliança Global per a la Vacunació i la Immunització (GAVI)i la Coalició per a la Promoció d'Innovacions en pro de la Preparació davant Epidèmies (CEPI)amb l'objectiu de garantir l'accés equitatiu a les vacunes contra el coronavirus. Fins al moment ha adquirit 330 milions de dosis en nom de 140 països.

Els països del G7 van anunciar divendres passat 7.500 milions de dòlars (6.188 milions d'euros) per aCovax, encapçalats per les aportacions dels EUA (2.000 milions de dòlars) i Alemanya (1.500 milions d'euros o 1.818 milions de dòlars).

tracking