Diari Més

Un estudi associa el nivell de soroll amb els ingressos hospitalaris per covid

El soroll influeix en el sistema immunitari a causa de l'estrès biològic que genera

E

Madrid restringeix les reunions a un màxim de 10 persones i duplicarà el nombre de rastrejadorsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)suggereix que el nivell de soroll està associat a una major incidència de lacovid, més ingressos hospitalaris i admissions a les UCI i sosté que el seu impacte en la salut és «similar a la contaminació atmosfèrica química».

La recerca liderada pels científics delISCIIIJulio Díaz iCritinaLinares, i publicat a la revistaEnvironmentResearch, afirma que els nivells de soroll van ser un «factor coadjuvant en la incidència i gravetat de lacoviddurant la primera onada a la Comunitat de Madrid».

Aquests científics, al costat d'un equip de la Universitat Politècnica i investigadors de la Universitat Tècnica de Dinamarca, van analitzar a la Comunitat de Madrid els nivells de contaminació acústica durant 14 dies entre l'1 de febrer i el 31 de març de 2020 i van concloure que el soroll influeix en el sistema immunitari a causa de l'estrès biològic que genera i suposa un empitjorament de les malalties cardiorespiratòries.

També repercuteix, segons l'estudi, en el sistema nerviós central, l'activitat muscular, la pressió sanguínia, l'activitat gastrointestinal i els nivells respiratoris.

A més, citen els investigadors que els nivells de soroll impacten en les alteracions de la son i en l'estrès oxidatiu, un procés cel·lular que redueix la reacció del sistema immunitari davant les infeccions.

Els investigadors precisen que hi ha «relació estadísticament significativa» entre els nivells de soroll ambiental i el nombre de casos i les hospitalitzacions, «però no amb les defuncions».

L'estudi analitza el soroll de manera independent d'altres variables com la contaminació ambiental per diòxid de nitrogen (NO2) o partícules PM10 lligades a l'estacionalitat.

I corrobora que hi ha evidències que l'impacte del soroll és «independent d'aquesta mena de contaminació atmosfèrica química».

Per això i atès que el seu impacte és similar a la contaminació atmosfèrica, demanen que sigui considerat un problema de salut pública.

tracking