Diari Més

Experts europeus demanen mantenir les restriccions per frenar «l'alt risc» de les noves variants

Els experts europeus apressen els estats a vacunar els grups de risc abans que s'estenguin les soques de la covid-19

La directora de l'ECDC, Andrea Ammon.

Experts europeus demanen mantenir les restriccions per frenar «l'alt risc» de les noves variantsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (l'ECDC per les seves sigles en anglès) ha demanat als estats que mantinguin o reforcin les restriccions «en els pròxims mesos» per «minimitzar» l'impacte de les noves variants de la covid-19. L'ECDC ha avisat aquest dilluns de «l'alt risc» per la covid-19 a la UE que suposen les variants del virus i anticipa un augment de contagis «en els pròxims mesos» si hi ha «un relaxament prematur». Per això, els experts europeus veuen «essencial» les restriccions i reclamen «accelerar»la vacunació dels grups de risc, com la gent gran i els sanitaris, per «retardar la introducció o major propagació de les variants».
«És massa aviat per detectar un impacte (de la vacunació) en la mortalitat o hospitalitzacions per covid-19», conclou per ara l'ECDC. Els experts defensen, però, que «un programa de vacunació robust permetrà el relaxament de mesures».

Alerta per les variants

Si bé la incidència del virus ha disminuït a una gran part de països europeus en les últimes setmanes, l'ECDC remarca que «la situació epidemiològica encara és molt preocupant a la UE», tal com va apuntar la setmana passada l'Organització Mundial de la Salut.

L'ECDC veu amb especial preocupació la propagació de les noves variants, sobretot la britànica, que ja és la dominant a Irlanda. També està força estesa a Portugal (40% dels casos) i Holanda (30% dels casos). A l'estat espanyol la distribució de la soca és molt diferent i se situa entre el 0,4% i el 53% dels casos.

Els experts europeus pronostiquen que més països començaran a veure «en les pròximes setmanes» com s'estén la soca britànica. També han detectat més casos a la UE de la variant sud-africana, mentre la brasilera és la menys detectada.

tracking