Diari Més

Sanitat aconsella posposar la vacuna a sanitaris i essencials que han passat la covid

La nova estratègia busca «prioritzar la vacunació dels que no tenen precedents de covid-19»

Els col·lectius professionals prioritzats rebent la vacuna d'Astrazeneca.

Sanitat aconsella posposar la vacuna a sanitaris i essencials que han passat la covidSalut

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió de Salut Pública recomana que es posposi la vacunació del personal sanitari i de col·lectius amb funció essencial en la societat, com a policies, bombers i docents, de fins a 55 anys que han passat el coronavirus, fins que es compleixin els sis mesos des que van ser diagnosticats.

Així ho estableix en l'«Actualització 3 Estratègia de vacunació enfront de COVID19 a Espanya»que ha publicat aquest dimecres el Ministeri de Sanitat en la quetambé recomana que les persones d'aquests col·lectius de fins a 55 anys que s'hagin infectat després de rebre la primera dosi es posposi sis mesos la segona.

El document, a més, aconsella que les persones amb immunodepressió greu -incloent càncer en tractament quimioteràpic-, malaltia cardiovascular no controlada i malaltia hepàtica, renal, metabòlica/endocrina o neurològica greus no rebin la vacuna d'AstraZeneca.

«Les persones amb aquestes patologies i aquelles majors de 56 anys (nascudes el1965 o abans) es vacunaran més endavant quan els correspongui per grup d'edat i/o condició de risc amb la vacuna més indicada en funció de la disponibilitat de vacunes i la nova evidència disponible», sosté l'estratègia.

L'informe detalla les característiques de la vacuna d'AstraZenecai que en els assajos clínics valorats per a la seva autorització no van incloure persones amb aquesta mena de malalties, ni tampoc a embarassades.

És el mateix argument perrecomanar-la per a les persones d'entre 18 i 55 anys, ja que els assajos no van constatar la seva eficàcia per a més majors.

El fàrmac d'AstraZenecasí que s'administrarà, tal com va decidir ahir la Comissió de Salut Pública, a les forces i cossos de seguretat, bombers; membres de les Forces Armades i docents, inclosos tots ells en el grup 6 de prioritat de la vacunació.

També els del grup 3B, compost pel personal dels serveis de salut pública implicat en la gestió i resposta a la pandèmia que no s'hagi vacunat en el grup 2, i al personal sanitari i sociosanitari no vacunat amb anterioritat.

En aquest últim també està inclòs el personal de serveis d'inspecció sanitària, medicina legal i forense, consultes mèdiques privades, serveis d'ajuda a domicili, centres de menors i centres de dia o equivalents així com estudiants sanitaris i sociosanitaris que realitzin pràctiques clíniques.

Així com els fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals, personal d'oficines de farmàcia, protètics dentals, logopedes i personal de psicologia clínica i treballadors d'institucions penitenciàries.

El document recorda els grups per als quals estan aconsellades les altres dues vacunes disponibles a Espanya: la dePfizer/BioNTechi de Moderna, que tenen «característiques similars» i que s'estan administrant en residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de persones grans i d'atenció a grans dependents (grup 1).

També en personal de primera línia en l'àmbit sanitari i sociosanitari (grup 2) un altre personal sanitari i sociosanitari (grup 3) i grans dependents no institucionalitzats (grup 4).

A més, Sanitat ha establert que després d'ells, seran les persones de 80 anys d'ara endavant (grup 6) les que les rebin, ja en la segona etapa de la campanya.

Posteriorment, i a mesura que es vagi disposant de vacunes s'inclouran altres grups «començant per les persones entre 70 i 79 anys», indica el document.

I quant a la vacunació del personal sanitari de primera línia (grup 2), de l'altre personal sanitari i sociosanitari (grup 3) i dels col·lectius amb funció essencial per a la societat (grup 6) sense condicions de risc que han passat el coronavirus recomana de moment posposar la vacunació sis mesos des que van ser diagnosticats.

En referència als quals tenen més de 55 anys o amb factors de risc que pertanyen a aquests grups «s'actuarà igual que en aquelles sense antecedents de covid-19».

Per a les persones de fins a 55 anys d'aquests col·lectius sense condicions de risc, amb diagnòstic d'infecció després de rebre la primera dosi de la vacuna de qualsevol de les tres disponibles actualment també aconsella posposar la segona dosi per a 6 mesos després del diagnòstic.

En les persones amb més de 55 anys o amb factors de risc «s'actuarà igual que en aquelles sense antecedents decovid».

La comissió no recomana proves serològiques abans de la vacunació i sosté que aquestes recomanacions són «provisionals, i podrien modificar-se més endavant en funció de les noves evidències».

Quant a l'eficàcia de les vacunes disponibles enfront de les noves variants del virus, el document subratlla que «fins avui les dades de laboratori apunten» al fet que «indueixen respostes d'anticossos que mantenen la seva capacitat neutralitzador».

tracking