Diari Més

Les persones amb síndrome de Down són genèticament susceptibles a la covid

Tenen cinc vegades més probabilitats de ser hospitalitzades i deu vegades més probabilitats de morir

Un boxs de l'UCI amb un pacient ingressat per coronavirus.

coronavirus, PCR, UCI, covid, virus, CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones amb síndrome deDownsón genèticament susceptibles a la covid-19, segons un estudi del Centre de Regulació Genòmica (CRG), que ha revelat els factors genètics que poden exposar o protegir aquestes persones de la infecció per SARS-CoV-2, així com el seu pronòstic.

Els resultats d'aquest estudi, que publica la revistaScientificReports, reforcen les conclusions de treballs independents previs que mostraven un risc de mortalitat de covid-19 deu vegades major en persones amb síndrome deDown, i aporta més proves que donen suport a les demandes per vacunar prioritàriament a aquestes persones per ser més vulnerables.

Els investigadors delCRGhan analitzat les dadestranscriptòmicsde la síndrome deDowndisponibles per descobrir alteracions que poguessin estar relacionades amb la infecció per SARS-CoV-2 i la progressió de la malaltia de la covid-19.

Així, han descobert que TMPRSS2, un gen que codifica un enzim fonamental per impulsar l'entrada de SARS-CoV-2 en les cèl·lules humanes, tenia nivells d'expressió un 60% més alts en persones amb síndrome deDown, ja que aquest gen està situat en el cromosoma 21, del qual les persones ambDowntenen tres còpies.

També han descobert nivells més alts d'expressió per a CXCL10, un gen que afavoreix una inflamació descontrolada, provocant que el sistema immunològic ataqui a les seves pròpies cèl·lules pulmonars.

Aquest fenomen, conegut com a tempesta de citocines, és una de les principals causes d'hospitalització i mortalitat per la covid-19.

Els autors plantegen que això pot implicar que les persones amb síndrome deDownsiguin més susceptibles a complicacions a llarg termini, com la fibrosi pulmonar.

L'estudi apunta que les persones amb síndrome deDowntambé poden ser susceptibles a infeccions bacterianes després d'haver passat la covid-19, ja que els investigadors han trobat que les cèl·lules trisòmiques expressen baixos nivells de NLRP3, un gen fonamental per a mantenir l'homeòstasi contra les infeccions patògenes.

No obstant això, l'estudi també ha trobat senyals que mostren que les persones ambDowntenen una resposta a l'interferó extremadament activa, una defensa innata de primera línia que deté la replicació viral dins de les cèl·lules.

Dos dels gens relacionats amb la resposta a l'interferó, IFNAR1 i IFNAR2, es troben també en el cromosoma 21.

Una enquesta recent de la societat internacionalTrisomy21ResearchSocietyva concloure que les persones amb síndrome deDownmajors de 40 anys tenen un augment substancial del risc de mortalitat i un altre estudi publicat en la revista científicaAnnalsofInternalMedicineassenyalava que les persones ambDownafectades per covid-19 al Regne Unit tenen cinc vegades més probabilitats de ser hospitalitzades i deu vegades més probabilitats de morir.

«Aquests estudis previs demostren una associació entre la síndrome deDowni una major mortalitat per covid-19, però no han demostrat una interpretació causal directa», ha assenyalatMaraDierssen, cap de recerca de Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes en elCRGi autora de l'estudi.

«En conjunt, considerem que les persones amb síndrome deDownmajors de 40 anys o ambcomorbilitatsimportants són altament vulnerables des del punt de vista mèdic, tant en l'etapa d'infecció com per al pronòstic després de sofrir les tempestes de citocines», segonsDierssen, expresidenta de laTrisomy21ResearchSociety.

Per tot això,Dierssendefensa que «les persones amb síndrome deDownhan de ser incloses urgentment en els grups prioritaris de vacunació contra la covid-19».

L'equip validarà els seus resultats amb nous estudis utilitzant models de ratolí per a síndrome deDownper estudiar les dianes identificades en aquest estudi.

tracking