Diari Més

Espanya posarà les primeres dosis d'AstraZeneca als sanitaris que no estan a primera línia

A l'Estat, de moment, aquesta vacuna només està descartada per a les persones de més de 80 anys

Imatge d'un vial d'AstraZeneca.

Espanya posarà les primeres dosis d'AstraZeneca als sanitaris que no estan a primera líniaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha optat aquest dijous per reservar les primeres dosis de la vacuna d'AstraZenecaque començaran a arribar aquest cap de setmana als professionals sanitaris i sociosanitaris en actiu que no siguin de primera línia.

No ha decidit encara, no obstant això, si es recomanarà l'ús d'aquest fàrmac en els majors de 65 anys, per al que la Comissió s'ha emplaçat a una nova reunió aquest divendres a la tarda, la tercera de la setmana.

De moment, en la de dijous, ha acordat que amb la vacuna d'AstraZeneca, les primeres dosis de la qual començaran a arribar aquest cap de setmana, es comenci a immunitzar als professionals sanitaris i sociosanitaris en actiu que no estan inclosos en els grups 2 i 3 de l'estratègia de vacunació.

El primer el conformen els professionals de primera línia dels dos àmbits i, el segon, un altre personal sanitari i sociosanitari que no és de primera línia però que la situació epidemiològica aconsellava prioritzar (treballadors d'àmbit hospitalari i d'atenció primària; personal d'odontologia, higiene dental i un altre personal sanitari que atén pacients sense mascareta i durant un temps superior a 15 minuts).

La major part dels països europeus ja ha decidit no aplicar-la a majors de 65 anys davant la falta d'informació sobre l'eficàcia en aquest col·lectiu, ja que en els assajos només van participar persones d'entre 18 i 55 anys, tram d'edat per al qual l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) va emetre el seu dictamen favorable.

D'aquesta manera, països com Alemanya o França l'han descartat per a majors de 65, però altres com Itàlia o Bèlgica l'han aconsellat només per a menors de 55.

Però a Espanya, de moment, està només descartada per a les persones de més de 80 anys, per a les quals Espanya ha reservat les vacunes d'ARN missatger que, de moment, són les dePfizeri Moderna, tal com va explicar ahir la ministra de Sanitat, CarolinaDarias.

tracking