Diari Més

La tensió hospitalària porta a Catalunya a enviar malalts a la privada

L'ingrés d'un pacient covid, durant més de 72 hores, costa a la sanitat pública catalana 6.050 euros  

Imatge de l'Hospital de Girona, Josep Trueta.

Una noia de Palamós, ingressada greu al Trueta després de rebre una vintena de ganivetadesViquipèdia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu comunitats autònomes recorren ja a la sanitat privada per derivar pacients davant el col·lapse dels centres públics per l'augment de casoscoviden aquesta tercera onada de la pandèmia.

Madrid, Comunitat Valenciana, Múrcia, Navarra, Catalunya, Galícia i Extremadura han optat per enviar pacients de coronavirus a hospitals privats mentre Euskadi, Castella i Lleó i Aragó remeten al privat només a pacients no infectats.

Enfront d'aquesta opció altres comunitats no contemplen recórrer a la sanitat privada per rebaixar la pressió a la xarxa d'hospitals públics. És el cas d'Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Canàries i La Rioja. Andalusia es mostra procliu a l'acord de cooperació públic-privat però encara no s'ha sumat al procés i Balears espera signar un conveni en aquest sentit en els pròxims dies, segons les dades recaptades per la delegacions d'EFE en les comunitats autònomes.

Preu a la col·laboració público-privada

A la Comunitat de Madrid, quaranta clíniques i hospitals privats tornen a estar al servei de la sanitat pública com ja va ocórrer a l'inici de la pandèmia.

Per això, la conselleria de Sanitat ha signat una ordre per la qual queden a disposició determinats establiments sanitaris privats i el seu personal per fer front a la pandèmia fins al 28 de febrer, un termini que podrà prorrogar-se.

La comunitat ha fixat preus. En el cas dels pacients amb coronavirus que siguin derivats, el cost serà de 734,25 euros per malalt i dia a planta i de 2.084,89 en el cas d'ocupar un llit UCI.

La Comunitat Valenciana compta amb una resolució per la qual es posen a la disposició del Sistema Valencià de Salut els mitjans, recursos, centres i establiments sanitaris privats, i mútues d'accidents de treball. Els preus que es cobren s'han determinat conforme al que s'estableix en la llei de taxes de la Generalitat. Són 310,17 euros per pacient i dia per una estada no quirúrgica; i de 341 amb intervenció quirúrgica. Una estada en aïllament són 581,58 euros per pacient i dia; i a l'UCI, de 1.365,29 euros.

La Regió de Múrcia ha derivat al llarg del mes de gener a 104 pacientscovida centres concertats, en virtut del concert que té establert el Servei Murcià de Salut amb aquests hospitals. El preu fixat per estada i dia és de 154,34 euros.

El Govern foral de Navarra ha pactat amb els centres privats «tarifes planes» de 4.908 euros per pacient a llit de planta i de 40.978 euros a llit d'UCI, i en el cas de centres sense UCI d'entre 519 euros diaris per als primers deu dies i de 209 a partir del dia 22, amb 232,94 euros al dia si l'estada és amb rehabilitació.

A Catalunya, l'ingrés d'un pacientcoviden un hospital concertat, privat o en una mútua d'accidents de treball, durant més de 72 hores, amb alta o defunció, costa a la sanitat pública catalana 6.050 euros, sense estada a l'UCI, 1.050 euros més que la compensació establerta a l'abril de 2020. Aquestes tarifes han estat actualitzades pelGovernen l'ordre del 26 de gener del Departament de Salut.

A Extremadura, la Junta està derivant pacients a un sol centre privat, l'hospital Clínica Ribera Santa Justa, a Villanueva de la Serena (Badajoz). La retribució per aquesta activitat oscil·la entre els 2.500 i els 5.000 euros per a estades d'hospitalització, en funció del temps, mentre que l'assistència i estada a UCI ascendeix a 43.400 euros.

El Servei Gallec de Salut (Sergas)manté amb l'Associació d'Hospitals Privats (Ahosgal)les tarifes habituals de concerts. No hi ha específiques per als pacientscovid. La mitjana és de 102 euros per a l'hospitalització a planta i de 304,5 euros a UCI.

País Basc, Castella i Lleó i Aragó no derivenpacientscovid

El País Basc ha optat per un pla de contingència que contempla derivar a centres privats a pacients no infectats percovidper atendre a la xarxa pública a persones que sí que el tenen. Malgrat l'alça de casos, el Departament basc de Salut no ha hagut de recórrer a aquestes derivacions, del cost de les quals no s'ha informat.

Tampoc Aragó contempla fer ús de la sanitat privada per atendre casos de coronavirus encara que sí s'ha recorregut a ella per a una altra mena d'intervencions programades.

Els centres privats atenen malaltscovidquan es tracta d'assegurats. De les 788 persones hospitalitzades a Aragó, hi ha 50 en centres privats.

Castella i Lleó manté una activitat quirúrgica del 32,14 per cent i 54 quiròfans, que s'eleva al 38,09 per cent amb 10 quiròfans de la privada.

Andalusia i Balears a l'espera d'unificar recursos

Balears preveu anunciar en els pròxims dies un conveni per derivar pacients a clíniques privades i a Andalusia, el president de la Junta, Juanma Moreno, ja va plantejar el passat 27 de gener la seva intenció d'unificar recursos públic-privat.

No obstant això set dies després a la conselleria de Salut no li consta que s'hagi derivat cap pacient a hospitals privats ni ha donat el preu que pagarà.

Cinc autonomies resolen la situació en la xarxa pública

Altres comunitats, com Astúries, Castella-la Manxa, Cantàbria, Canàries o La Rioja, no consideren tirar mà de la sanitat privada i resolen la situació amb la seva xarxa pública.

Astúries, amb un matalàs de vuit hospitals públics, no espera necessitar de la privada. A més, el Principat compta amb centres associats i dispositius específics com l'aixecat a la fira de mostres de Gijón, on hi ha ocupades 72 dels 144 llits.

Castella-la Manxa tampoc preveu recórrer al sector privat i s'han instal·lat llits a pavellons i hospitals de campanya.

A La Rioja, l'adaptabilitat de l'hospital San Pedro a Logronyo està permetent assistir a tots els pacients hospitalitzats percovid. El Govern de La Rioja no contempla, en aquest moment, acudir al sector privat.

Tampoc ho valora Cantàbria que té l'hospital deValdecilla, a Santander, un nou pavelló destinat a malalts ambcovid. Aquesta nova instal·lació suposa 18 llits més d'UCI, amb el que ja compta amb 60.

I a Canàries no s'ha derivat a ningú al privat. Sosté el Govern autonòmic que mentre la sanitat pública disposi de capacitat de resposta, i en aquests moments la té, no es recorrerà a la privada.

tracking