Diari Més

Espanya dissenya un test d'anticossos més sensible i amb una fiabilitat del 99%

El dispositiu estarà llest per a la seva comercialització a mitjans de mes a través d'empreses espanyoles

El test només necessita una gota de sang per a analitzar la mostra en tan sols 24 hores.

Espanya dissenya un test d'anticossos més sensible i amb una fiabilitat del 99%CSIC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han desenvolupat un test d'anticossos de covid-19ultrasensible, basat en la proteïnaspikecompleta del SARS-CoV-2, i que té una fiabilitat de gairebé el 99%.

El seu avantatge és que, enfront d'altres test d'anticossos que només utilitzen una part d'aquesta proteïna, aquest test es basa en la proteïna completa, tal com detalla el CSIC. A més, el test només necessita una gota de sang per a analitzar la mostra en tan sols 24 hores.

El dispositiu, els detalls del qual s'han publicat en la revistaEMBOMolecularMedicine, estarà llest per a la seva comercialització a mitjans de mes a través de les empreses espanyolesRecovidSolutions/Vitro, els laboratoris de les quals estan a Granada.

«El sistema immunitari de l'ésser humà es defensa de la infecció per SARS-CoV-2, entre altres mecanismes, per la producció d'anticossos neutralitzadors», explicaBalbinoAlarcón, investigador del CSIC al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBM-CSIC-UAM), centre mixt del CSIC i la Universidad Autónoma de Madrid.

«Aquests s'uneixen a la proteïnaspikedel coronavirus i bloquegen la seva entrada en les cèl·lules humanes. Molts dels test serològics que existeixen es basen en la utilització de proteïnes recombinants (no produïdes de manera natural per cèl·lules infectades) que no reprodueixen fidelment la forma de la proteïna S que es localitza en les espines del virus, la qual cosa redueix la seva fiabilitat», afegeix l'investigador.

El nou mètode usa un tipus de cèl·lules humanes conreades, denominadesJurkat-S, que expressen la proteïnaspikecompleta en la seva superfície i que es presenta tal com apareix en el seu estat natural en el virus, és a dir, en grups de tres còpies, denominats trímers.

El procés de detecció comença amb la presa de la mostra de sang de l'individu. Aquesta s'afegeix a les cèl·lulesJurkat-S, que porten la proteïnatriméricacompleta en la seva superfície i si la sang conté anticossos de covid-19 específics per a la proteïnatriméricaspike, aquests s'uneixen a les cèl·lulesJurkat-S.

La unió de l'anticòs específic es determina mitjançant l'addició d'un segon anticòs fluorescent, que fa que les cèl·lules es facin també fluorescents.

Aquest augment de fluorescència de les cèl·lules revela la presència d'anticossos anti SARS-CoV-2. La llum fluorescent que desprenen les cèl·lulesJurkat-Ses detecta en un aparell equipat amb llum làser i detectors que es denominacitómetrode flux.

«Sabem que una persona compta amb molts o pocs anticossos contra la covid-19 d'acord amb la intensitat de la llum. El mètode és molt sensible i quantitatiu, podent distingir entre intensitats de fluorescència que difereixen 100.000 vegades», detalla Alarcón.

Igual que succeeix amb els test ELISA, que són els més habituals per a la detecció d'anticossos enfront de la covid-19, aquest mètode de detecció requereix una mostra de sèrum humà. No obstant això, amb el nou test, n'hi ha prou amb tenir dues gotes de sang, preses d'una punxada en un dit.

«Mitjançant un kit molt senzill qualsevol persona pot prendre una mostra. Els resultats estan llestos en 24 hores, després d'analitzar-la al laboratori, encara que esperem reduir els terminis», apuntaLydiaHorndler, que també és investigadora del CSIC alCBM-CSIC-UAM.

Després d'analitzar prop de 2.000 mostres de diferents hospitals i voluntaris d'organismes públics (CBM-CSIC-UAM)i d'empreses de Madrid i Sant Sebastià, l'equip d'investigadors ha comprovat que la sensibilitat de la tecnologia és molt alta.

«Hem detectat anticossos capaços de neutralitzar el virus en mostres de pacients que s'havien considerat com a negatives per altres mètodes basats en la utilització de proteïnes recombinants», comenta Alarcón.

«Aquest sistema permet una classificació automàtica de mostres entre positives i negatives, a més de donar una mesura molt precisa de la quantitat d'anticossos. Creiem que aquest mètode pot ajudar a decidir quina fracció de la població ha de ser prioritzada per a la vacunació, alhora que permetrà fer un seguiment de l'eficàcia de les vacunes», conclou.

tracking