Diari Més

Els majors de 70 anys seran els següents a vacunar-se després dels de més de 80

L'edat serà el factor determinant a l'hora de delimitar els col·lectius diana que rebran la vacuna

Una dona rep la segona dosi d'una vacuna contra la covid-19.

vacuna, coronavirus, Pfizer, covid-19, pandèmia, vacunació, dosisEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'edat serà el factor que determini els grups diana que rebran la vacuna contra lacoviden la següent fase de la campanya, de manera que quan s'hagi administrat als majors de 80 anys que no viuen en residències se seguirà amb els de més de 70, que seran citats pels seus centres de salut.

Els destinataris de les primeres dosis que van arribar a Espanya de la vacuna dePfizeri després amb la de Moderna han estat els interns i treballadors de les residències de persones majors i d'atenció a grans dependents, després dels quals han començat a ser immunitzats els sanitaris de primera línia.

Una vegada culminat aquest grup, i sempre dins d'aquesta primera etapa que es prolongarà previsiblement fins a març, es vacunarà a sanitaris de l'àmbit hospitalari i d'Atenció Primària no considerat de primera línia, al personal d'odontologia, higiene dental i altres que atenen pacients sense mascareta durant més de 15 minuts i a grans dependents no institucionalitzats.

Quan acabi la primera fase arribarà llavors el torn dels majors de 80 anys, el següent grup diana contemplat en l'estratègia de vacunació que, segons indiquen a Efe fonts pròximes a la ponència de Programa i Registre de Vacunacions del Ministeri de Sanitat, ha establert precisament l'edat com el factor determinant a l'hora de delimitar els col·lectius diana.

Majors i malalts crònics

Per això, després dels majors de 80, serà el torn del grup d'entre 70 i 79 anys; en tots dos, es tracta ja de persones que no viuen en residències i que seran citats nominalment pels seus centres de salut per no malgastar ni una sola injecció.

Queda per veure encara com es procedirà amb els col·lectius que manquen d'assegurança pública i aquells pertanyents a les mutualitats amb finançament públic directe -MUFACE,MUGEJU i ISFAS-, les quals es troben en procés de negociació amb el Ministeri, si bé les fonts consultades asseguren que no se'ls discriminarà negativament i seran vacunats contemporàniament a la resta.

En les pròximes setmanes, la ponència també haurà d'anar perfilant la resta de grups en funció de les seves patologies prèvies o el nivell d'exposició al virus que tenen en els seus treballs.

Un criteri que comparteixen des de l'Associació Espanyola deVacunología(AEV): el seu vicepresident, Fernando Moraga-Llop, opina que «després de 80 anys s'ha d'anar baixant les edats fins als 65 anys, després continuar per grups amb malalties cròniques com a diabetis,epoc, cardiopaties...».

I després dels crònics, les persones institucionalitzades o en risc d'exclusió social, és a dir, col·lectius de condicions socioeconòmiques deficients, seguits del personal essencial de tota mena.

«Després es podria fer un grup de 55 a 64 anys i deixar per al final als quals han tingut lacovid, exceptuant si són d'alt risc, que és el que passa ara a les residències», assenyala l'expert, que advoca en tot cas per un «criteri uniforme a tot el país».

Moraga-Llopcomparteix que «l'important és citar amb l'atenció primària; és evident no es podrà fer en tot els centres, i si en un moment donat convé tirar mà de la privada, els militars, estudiants de medicina d'últim curs, tot coordinat des de la sanitat pública, doncs també, perquè és una vacuna de la sanitat pública i és per a totes les persones i gratuïta».

Reservar la vacunaAstrazenecaper a menors de 65

Si, com tot apunta, la ponència dictamina que la vacuna deAstraZenecano és recomanable per als majors de 65 anys al no haver-se comprovat la seva eficàcia en aquest col·lectiu per la seva falta de participació en els assajos de la farmacèutica, l'estratègia haurà de passar per reservar les dePfizeri Moderna per aquest grup d'edat.

Així ho indiquen a Efe fonts de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc), que insisteixen a llançar el missatge que, encara que finalment s'opti per no aconsellar el fàrmac d'Astrazenecaa majors de 65 anys, això no és perquè sigui menys segura, sinó perquè simplement no s'ha assajat en aquest grup i és necessari esperar els resultats de quan es faci.

La qual cosa implicaria que el 20 per cent de la població que hi ha a Espanya major de 65 anys no pot aspirar de moment a aquesta vacuna, però des de laSemfycno creuen que això influeixi en el calendari vacunal, ja que existeixen altres alternatives. «Fins ara el que ens està alterant el calendari de vacunació és el comportament dels laboratoris», subratllen.

En aquesta societat veuen viable l'objectiu marcat pels governs europeus de vacunar al 70% de la població a finals d'estiu, però insisteixen que això pot ser així «si els laboratoris compleixen amb les previsions que teníem inicialment. Depèn d'ells perquè aquí tenim capacitat de vacunació de sobres».

No ho percep així Moraga-Llop: «Des del moment en què ho van dir ho veia molt difícil, però ara ho veig dificilíssim», a més dels estira-i-arronsa entre la UE iAstraZenecapel subministrament.

S'ha de vacunar als que s'han saltat el protocol?

Els centenars de casos de càrrecs públics i altres persones que s'han vacunat sense pertànyer als grups prioritaris ha aixecat butllofes en les últimes setmanes i ha suscitat el debat de si se'ls ha de completar la immunització amb la segona dosi.

Sobre això, els experts consultats ho tenen molt clar: per laSemfyc, privar-los de la segona dosi «seria com haver tirat la primera dosi. La primera dosi ha d'anar seguida de la segona perquè si no la vacunació està incompleta i mal feta, i al final no el protegeixes. Hi haurà una altra manera de castigar-los.

El vicepresident de l'AEV, per part seva, considera que són persones que «han demostrat un egoisme i un esperit insolidari manifest, i si són càrrecs públics, han de dimitir».

Però «des del punt de vista mèdic cal posar-los la segona dosi». «No podem tenir a gent mal vacunada perquè pot generar la possible aparició de variants que s'escapin de la vacuna i siguin resistents», tanca.

tracking