Diari Més

Un model matemàtic que ajuda a predir propagació de covid i les seves mutacions

Un dels investigadors adverteix que les previsions són «realment pèssimes»

Tres dones grans passejant pel centre de Reus.

mascareta, covid-19, coronavirus, reus, gentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els investigadors de les universitats de Vigo, Santiago de Compostel·la i Aveiro (Portugal) han dissenyat un model matemàtic que permet predir la propagació del coronavirus a Espanya, en particular a Galícia, i a Portugal, després de la irrupció de les noves variants.

Aquest model, publicat a la revista 'Chaos, Solitons & Fractals', estudia l'evolució de les dades a tenor de l'impacte de la variant britànica i té en compte als denominats 'supercontagiadors'.

Els seus creadors, Iván Area, Faïçal Ndaïrou, Juan J. Nieto, Delfim F.M. Torres i Cristiana J. Silva, apliquen un nou model matemàtic «amb efecte memòria» a fi de conèixer «com seria l'evolució de la pandèmia» no només a través de la taxa de canvi en un moment específic sinó també «com va ser l'evolució prèvia per a predir com serà el futur».

«Podem concloure que el nou model es pot utilitzar per aproximar els casos confirmats de covid-19 en regions amb diferents característiques econòmiques, geogràfiques, socials i epidèmiques», assenyalen en declaracions recollides pel diari digital de la Universitat de Vigo.

Iván Area adverteix que les previsions són «realment pèssimes».

«Si analitzem les corbes a nivell europeu podem veure que mai arribem a zero, cosa que sí que es produïa a nivell local. Els estats van ser desconfinats amb menor o major amplitud sense tenir en compte que no era possible fer-ho encara i tenim les conseqüències que continuen avui dia», incideix l'estudi.

En aquesta línia, Area subratlla la necessitat de fer anàlisis més globals per a conèixer com evoluciona la pandèmia a l'hora de prendre decisions, al mateix temps que considera fonamental que la població estigui vacunada «en el menor temps possible».

tracking