Diari Més

Un expert de l'OMS considera que les mesures que es prenen a Espanya són «descafeïnades»

Aposta per un tancament total de tres o quatre setmanes sense parar les vacunacions per «tornar a un nivell baix de contagis»

Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus.

El pic de pressió assistencial a les UCI s'assolirà pocs dies abans del 14-FACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Federació Mundial de Medicina Tropical i expert de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Santiago Mas-Coma, assegura que la situació de la pandèmia, un any després de conèixer-se els primers casos, no és «gens falaguera» i les mesures restrictives que es prenen a Espanya són «descafeïnades».

En una entrevista amb EFE, el catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València (UV) advoca perquè deixin de posar-se «pegats» i es faci un tancament total de tres o quatre setmanes sense parar les vacunacions per a, després, «tornar a començar amb un nivell prou baix de contagis».

Primer any de pandèmia

Al seu parer, durant aquest primer any de pandèmia «hem après moltíssim» i si durant la primera onada «la sorpresa va ser general» perquè «no teníem ni el mínim coneixement», a les posteriors onadees, que s'han anat solapant en el temps, «la ciència s'ha posat a treballar» i se sap millor «a què ens enfrontem».

Considera que en el rerefons de la transmissió d'aquest virus hi ha «aspectes genètics que estan per esbrinar i que condueixen al fet que les respostes immunes siguin diferents» perquè les reaccions del cos humà són diferents, i en algunes persones actua amb virulència i en altres de manera asimptomàtica o amb símptomes lleus.

Segons indica, la informació disponible suggereix que el SARS-CoV-2 és un virus que no indueix a una immunitat de grup tal com coneixem en els virus gripals, i a diferència d'aquests últims també «muta relativament poc, una o dues vegades al mes».

No obstant això, al estar distribuït mundialment «evoluciona de manera diferent en els diferents llocs» i mentre en la primera onada la soca va arribar deWuhana Llombardia, en el cas de la segona la soca mutada la van introduir africans que treballen a la verema a Lleida i Osca.

En la tercera onada, i amb un ambient fred que convida a estar en espais tancats, el problema essencial ha estat l'aparició d'una nova soca, la britànica, amb mutacions que li confereixen una major capacitat de transmissió, de fins al 70%. També preocupen la sud-africana i la brasilera.

«En qüestió de poques setmanes la soca britànica estava a cinquanta països, i encara que a Espanya es va introduir relativament tard ja s'està estenent», assenyala Mas-Coma, per a qui la perspectiva futura «no és falaguera».

Vacunes

Respecte a les vacunes, adverteix que «com anem tan ràpid, encara no s'han pogut avaluar prou», encara que se sap que el coronavirus indueix una resposta immune i produeix anticossos neutralitzadors que comencen a decaure a partir dels dos mesos i fins als 6 mesos després de la infecció.

No obstant això, assenyala que vacunes com les dePfizers'han avaluat només fins als dos mesos. «Després caldrà veure quant redueix la patogenicitat la immunitat que atorga aquesta vacuna» i, per a això, «es necessita temps».

A més, afegeix, un «gran interrogant» que és la protecció que donaran les vacunes i quant durarà, perquè «la millor vacuna que pots tenir és haver-te infectat, però hi ha gent que s'ha reinfectat per una segona vegada, fins i tot als pocs mesos de la primera infecció».

«En quin percentatge aquestes vacunes reduiran la capacitat d'infecció de la gent vacunada o que aquestes persones transmetin la malaltia a unes altres?», es pregunta per advertir: «Que la gent vacunada no pensi que ja és totalment immune per rebre-la, seguirem més temps amb això».

Al seu parer, «és probable que el SARS-CoV-2 puguem parar-lo igual que la Sida, amb diagnòstics ràpids, confinament immediat dels positius i l'ús d'antivirals, al que es podrien sumar les vacunes més eficients. En el moment actual ja hi ha algun antiviral molt prometedor en fases últimes d'avaluació».

Adaptació del virus

Segons el catedràtic de Parasitologia, el coronavirus «s'està adaptant a poc a poc a l'espècie humana i cada vegada que muta té una major transmissibilitat entre les persones, alguna cosa que, des del punt de vista evolutiu, té una lògica aclaparadora».

El que faltaria per determinar és si aquest increment gradual de la transmissibilitat implicarà un augment de la patogenicitat del virus, assenyala.

Mesures descafeïnades

Al seu parer, les mesures restrictives que s'estanadoptant a Espanya «són descafeïnades, són pegats que no pararan al virus», i coincideix amb els que advoquen per un tancament total de tres o quatre setmanes.

«D'aquesta forma el pararíem i reduiríem», afirma Santiago Mas-Coma, qui assenyala que després d'aquest tancament «el virus tornaria, però no ho faria amb 10.000 casos diaris incontrolables, sinó amb un número manejable de 100 o 200».

També adverteix que els centres sanitaris estan «totalment desbordats» i assegura: «No sé si la gent a primera línia podrà aguantar física o psicològicament la situació».

«No veig les coses gens falagueres, sóc realista, i els que tenen responsabilitats cada vegada fan menys cas als sanitaris que saben. Es prenen mesures amb interessos diferents als sanitaris», assegura.

A més, critica que la Unió Europea «ha perdut una oportunitat única de demostrar que podria funcionar per alguna cosa», ja que hauria d'«haver-se coordinat millor les mesures entre els països europeus. Amb aquest coronavirus, 24 hores de retard són fatals».

tracking