Diari Més

Sanitat proposa mesures correctives a qui se salti el torn de vacunació

Es proposarà a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que presidirà Carolina Darias

Imatge d'arxiu d'una persona posant-se una vacuna.

vacuna vacunesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat proposarà aquest dijous a les comunitats extremar el seguiment i control del procés de vacunació per detectar «l'ús indegut» dels fàrmacs, aplicant «les mesures preventives i correctives que resultin necessàries» per garantir que es compleix amb el pla.

Així consta en l'esborrany de l'acord que Sanitat portarà a la primera reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que presidirà CarolinaDarias, al qual ha tingut accés Efe i en el que subratlla la importància de «la coordinació, la col·laboració, la lleialtat i la transparència» com a «principis clau per l'èxit del procés de vacunació».

El Ministeri recorda que la UE ha signat fins avui sis contractes de compra anticipada de vacunes ambPfizer/BioNTech, Moderna -les dues úniques que ara per ara han estat autoritzades per la Comissió Europea-,AstraZeneca,Sanofi/GSK, Johnson & Johnson iCureVacper a l'adquisició de més de 1.600 milions de dosis.

Queda pendent ultimar el contracte ambNovavaxi continuen les negociacions amb la companyiaValneva; així mateix, la UE està negociant una ampliació de compra de dosis, tant dePfizer/BioNTechcom de Moderna.

En aquest sentit, Sanitat deixa clar que «és la Unió Europea qui negocia, qui signa els contractes, qui s'encarrega del seu seguiment i qui treballa per al seu efectiu compliment».

Ho fa després de fa dues setmanes que Pfizerretardés puntualment el seu subministrament setmanal, que ja ha recuperat des de dilluns passat, i queAstraZenecaanunciés divendres passat que distribuirà menys vacunes a la UE que les que va acordar amb l'Executiu comunitari.

A més, se suma que diverses comunitats han alentit el seu ritme de vacunació, al·legant l'escassetat de dosis.

Atès que la disponibilitat de les vacunes és progressiva, segons vagin sent aprovades per l'Agència Europea del Medicament i la Comissió Europea, Sanitat explica que en l'estratègia es van fixar unes línies fonamentals que «han de seguir-se en el procés de vacunació», i per això es va prioritzar a determinats grups de població.

«Es tracta d'una estratègia per a tot el país, que es regeix per un robust marc ètic» i en la que es va decidir prioritzar en una primera etapa, en la qual les dosis són més «limitades», a quatre grups de població: interns i treballadors de residències i centres per a persones amb discapacitat, sanitaris de primera línia i un altre personal sanitari i sociosanitari i grans dependents no institucionalitzats.

Després d'ells, segons la segona actualització del pla del passat 18 de gener, aniran les persones a partir dels 80 anys, «en el menor termini de temps possible i en funció de la disponibilitat de dosis».

Així, Sanitat demana continuar amb el «treball conjunt i coordinat» d'actualització de l'estratègia, «un document viu, àgil i flexible, que necessita anar-se actualitzant a mesura que va avançant-se» en el procés d'autorització de noves vacunes i de disponibilitat progressiva de dosis al nostre país, «definint els grups a vacunar segons la disponibilitat de dosis.

D'aquí ve que suggereixi «extremar el seguiment, anàlisi i control de l'aplicació de l'estratègia, evitant qualsevol desviació» i detectant, en el seu cas, «l'ús indegut de les vacunes i aplicant les mesures preventives i correctives que resultin necessàries» per assegurar que els processos de vacunació es desenvolupen segons els acords en aquesta.

tracking