Diari Més

Les vacunes anticovid, com les de la grip, hauran d'adaptar-se a les mutacions del virus

«En el cas de la grip canviem la composició de la vacuna dues vegades l'any», ha recordat el director d'emergències sanitàries de l'OMS

Primer pla d'una de les dosis de la vacuna contra la covid-19 que ha arribat aquest diumenge al Banc de Sang i Teixits

Pfizer endarrereix a dimarts l'entrega de vacunes a l'Estat per un problema en l'enviamentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director d'emergències sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan, ha indicat avui que les vacunes contra la covid-19 podrien en el futur haver de modificar-se per a respondre a les variants del coronavirus, com passa amb les que s'administren contra malalties com la grip.

«No tenim evidència que les actuals vacunes siguin menys efectives (contra les noves variants de coronavirus), però això pot passar, i en el cas de la grip canviem la composició de la vacuna dues vegades l'any», ha recordat Ryan en la sessió setmanal de preguntes d'internautes emesa a través de les xarxes socials.

«Les vacunes poden perdre efectivitat, però podem adaptar-les ràpidament», ha subratllat, encara que ha defensat que per a això ha de fer-se un seguiment continuat de les variacions que vagin apareixent, mitjançant una freqüent seqüenciació de mostres en laboratoris.

L'expert irlandès ha subratllat, d'altra banda, que la millor manera d'evitar noves variants és reduir la transmissió, per la qual cosa les societats també tenen responsabilitat en la lluita per frenar les mutacions del coronavirus SARS-CoV-2.

«Sempre comptem que podrien sorgir noves variants, encara que Dinamarca va poder contenir la sorgida allí, i Sud-àfrica també ha fet una bona feina sobre aquest tema», ha afirmat.

La responsable de la unitat tècnica anticovid de l'OMS, Maria Van Kerkhove, ha afegit que l'aparició de mutacions i variants «no significa que tot el que hàgim fet fins a aquest moment deixi de valer, o que canviïn les estratègies», i ha assenyalat en aquest sentit que, malgrat l'aparició de noves soques, molts països actualment estan reduint els contagis amb les mateixes mesures preventives.

«Tenim un adversari, o múltiples adversaris, als quals hem de vigilar, i veure com les teràpies i vacunes s'adapten a ell», ha resumit Ryan.

tracking