Diari Més

La plitidepsina: què és, en quina fase estan els assajos i quin és el seu futur

Aquest fàrmac antiviral disminueix en un 99% la càrrega viral del SARS-CoV-2 al pulmó

Imatge del compost de PharmaMar.

Un fàrmac antiviral que disminueix en un 99% la càrrega viral del SARS-CoV-2 al pulmóEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La revista Science ha publicat els resultats dels experiments en laboratori de laplitidepsina, un fàrmac antiviral produït per l'empresa espanyolaPharmaMaramb el qual s'ha demostrat una disminució del 99 per cent de les càrregues virals del SARS-CoV-2 al pulmó en els animals tractats.

L'article descriu els resultats de la recerca preclínica, però l'empresa ja està implicada en el desenvolupament d'assajos clínics:PharmaMarestà negociant amb diferents organismes reguladors l'inici dels estudis de fase III.

Què és laplitidepsina?

És un compost de la companyiaPharmaMar-el seu nom comercial ésAplidin- aprovat per l'agència reguladora australiana per al tractament oncològic del mieloma múltiple, que ara s'està investigant, sobretot en laboratoris dels Estats Units i França, contra el SARS-CoV-2, el coronavirus que causa la covid-19.

Es va aïllar inicialment d'un organisme marí, de l'AscidiaAplidiumAlbicans, que es va trobar en una badia de les Illes Balears (tots els compostos d'aquesta empresa tenen origen marí). En l'actualitat s'obté per síntesi en un laboratori.

Com actua aquest compost contra el coronavirus?

Laplitidepsinaactua bloquejant la proteïnaeEF1A, present en les cèl·lules humanes, i que és utilitzada pel SARS-CoV-2 per a reproduir-se i infectar a altres cèl·lules.

Què s'ha publicat a la revista Science?

L'article que apareix en aquesta publicació és fruit de la col·laboració entrePharmaMari els laboratoris deKrisWhite,AdolfoGarcía-Sastre iThomasZwaka, a laIcahnSchoolofMedicine(Nova York); deKevanShokatiNevanKrogan, a l'Institut deBiociènciesQuantitatives de la Universitat de Califòrnia San Francisco, i deMarcoVignuzzia l'Institut Pasteur de París.

En ell es constata que laplitidepsinain vitro va demostrar una forta potència antiviral, en comparació amb altres antivirals contra el SARS-CoV-2, amb una toxicitat limitada. En dos models animals diferents d'infecció per SARS-CoV-2 l'assaig va demostrar la reducció de la replicació viral, la qual cosa va resultar en una disminució del 99% de les càrregues virals al pulmó d'aquests animals.

Aquesta recerca demostra que el compost té «una activitat extraordinària» enfront del SARS-CoV-2, assenyala a EFE Pablo Avilés, gerent del departament de recerca preclínica dePharmaMari autor del treball.

La hipòtesi que aquest fàrmac -aprovat només a Austràlia- per a un tipus de tumor pot servir per a tractar el coronavirus actual «s'ha anat confirmant seqüencialment mitjançant experiments», agrega Avilés. Mitjançant estudis in vitro i també en models animals.

S'ha assajat ja en humans per tractar la covid-19?

Sí, ja s'ha realitzat la fase II dels assajos clínics (aquests consten de tres etapes més una quarta de revisió aplicable només quan el fàrmac té l'aprovació de les agències reguladores i està al mercat).L'octubrepassat l'empresa va publicar en un comunicat els resultats, assegurant que l'assaig havia aconseguit l'objectiu primari de seguretat i el secundari d'eficàcia.

«Aquest assaig clínic s'ha acabat i s'ha informat», explica Avilés, qui agrega que s'ha demostrat que«la seguretat del tractament és molt bona, que era l'objectiu primari. Com a objectiu secundari, s'ha constatat que té activitat enfront del SARS-CoV-2«.

Quin és el seu futur?

La biotecnològica està «en col·laboració molt estreta» amb les autoritats sanitàries, d'Espanya i Gran Bretanya fonamentalment. L'objectiu, culminar «com més aviat millor» el disseny de la següent etapa de la investigació, la fase III dels assajos clínics, amb un major nombre de pacients.

Les expectatives del fàrmac són «extraordinàries», resumeix Avilés, per a qui la pandèmia s'ha d'abordar des de múltiples perspectives, des de les vacunes i els antivirals, que serveixin per erradicar el virus. «Plitidepsinaté possibilitats de fer aquesta funció amb èxit».

tracking