Diari Més

Xarxes socials

Twitter llança una prova pilot en què els usuaris verifiquen la informació

'Birdwatch', de moment, només està disponible als Estats Units però la companyia preveu estendre el nou projecte arreu del món

Imatge de l'aplicació de Twitter.

Twitter emmagatzema missatges directes esborrats, fins i tot de comptes eliminatsPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Twitter ha llençat aquest dilluns una prova pilot als Estats Units en la que són els propis usuaris de la xarxa social els qui poden verificar la informació que la resta d'internautes comparteixen i afegir comentaris que la desmenteixin o aportin context.

Birdwatch(observació d'ocells, en espanyol), és el nom d'aquest projecte, que de moment funcionarà únicament en una pàgina web diferent a Twitter, de manera que només els participants en la prova pilot puguin dur a terme verificacions i veure els comentaris afegits per altres verificadors.

Des de l'empresa han justificat aquesta decisió com una manera d'assegurar-se que el sistema genera context que la gent vagi a trobar «útil i apropiat» i, en cas que els resultats siguin satisfactoris, es procediria en un futur a integrar-lo completament al portal de Twitter.

En un inici, únicament han rebut aprovació per exercir de verificadors unes 1.000 persones, encara que aquesta xifra podria arribar a augmentar fins a les 100.000, han indicat des de la companyia en un comunicat.

El raonament de la signatura de San Francisco per a dur a terme aquest tipus de prova és que les verificacions per part dels propis usuaris permetran detectar i posar remei de forma més ràpida a la propagació d'informacions falses i que els internautes apreciaran que aquesta tasca la dugui a terme la pròpia comunitat en lloc d'una autoritat central com ocorre ara.

Si els objectius es compleixen, Twitter ha avançat que la seva voluntat és estendre el sistema a nivell global en el futur.

L'empresa que dirigeix JackDorseyestà prenent cada vegada mesures més dràstiques en la moderació i supressió de continguts a la xarxa social, alguna cosa que va arribar a la seva màxima expressió amb la suspensió permanent del compte de l'expresident dels EUA Donald Trump el passat 8 de gener, quan encara ocupava la Presidència.

Aquest moviment va culminar l'any que just havia acabat, 2020, en què les informacions falses entorn de la pandèmia de covid-19, les eleccions als EUA i les tensions racials al país van disparar els esforços de moderació per part de Twitter, la qual cosa al seu torn li va valer nombroses acusacions de censura i va obrir un debat entorn del poder de les xarxes socials i la llibertat d'expressió.

tracking