Diari Més

Salut

Intel·ligència artificial per predir millor la resposta a la immunoteràpia

Pot anticipar la resposta al tractament amb una sensibilitat del 85% en càncers de bufeta i del 76% en càncers de pulmó

Imatge de l'

'Hospital Vall d'HebronEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d'investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha desenvolupat i validat un nou model radiòmic basat en l'aplicació de models d'intel·ligència artificial a les imatges de tomografia computada (TAC) prèvia al tractament. La investigació ha constatat com aquesta eina en pacients amb tumors sòlids avançats aconseguia predir la resposta als tractaments d'alguns pacients, concretament els que utilitzen fàrmacs immunoteràpics anti-PD-1 i PD-L1, amb gran sensibilitat. Segons la investigadora Raquel Pérez-López s'ha pogut veure que la sensibilitat era del 85% en pacients amb càncer de bufeta i del 76% en els de càncer de pulmó.
«La sensibilitat moderadament alta d'aquesta prova indica un potencial per identificar millor els pacients que poden beneficiar-se de la immunoteràpia i, per tant, el els quals aquest tractament pot tenir prioritat davant d'altres», explica.

La nova eina desenvolupada es basa en l'anàlisi de les imatges del tumor obtingudes per mitjà d'una tomografia computada (TAC) abans d'iniciar el tractament. A través de models d'intel·ligència artificial es poden establir associacions entre la imatge i perfils moleculars relacionats amb la resposta immunitària.

«La quantitat d'informació que es pot extreure mitjançant la intel·ligència artificial de les imatges d'un TAC és infinitament més gran que la que es pot extreure només amb l'observació d'un expert. D'aquesta manera hem obtingut una puntuació predictiva de l'eficàcia de la immunoteràpia en el pacient», comenta la Dra.Pérez López.

A més, segons assegura, «aquesta eina no invasiva permetria fer un seguiment més adequat de l'evolució del tumor i del tractament al llarg del temps i, a més, permet avaluar el tumor en la seva totalitat, no només en els punts de biòpsia».

Els estudis s'han fet a la Unitat d'Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM)- Fundació 'la Caixa' i s'han publicat a la revista 'Radiology'.

tracking