Diari Més

Sanitat aprova una guia per treballar en la incidència de variants covid

Fa falta una xarxa de laboratoris que desenvolupi la seqüenciació genòmica  del virus  

Dues infermeres atenen un pacient.

Sanitat aprova una guia per treballar en la incidència de variants covidEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat ha aprovat un protocol sobre la seqüenciació genòmica del SARS-CoV-2, una guia per treballar en la incidència de les variants genètiques del virus i en la identificació de noves variants, que puguin ser d'interès per a la salut pública.

Segons informa Sanitat, el document, elaborat per la Ponència d'Alertesi Plans de Preparació i Resposta, depenent de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial, permet avançar en la determinació d'aquestes variants, que és normal que apareguin en un virus.

La majoria no proporcionen un avantatge selectiu ni suposen canvis que alterin el seu comportament o patró d'infecció, però poden donar-se casos en els que algunes variants augmentin la seva transmissibilitat o virulència, o permetin al virus escapar a l'acció dels anticossos neutralitzadors generats després d'una infecció natural o l'administració d'una vacuna.

Per això, és important per al control de la pandèmia, segons subratlla Sanitat, afegir la seqüenciació genòmica a la vigilància epidemiològica del virus.

Per integrar aquesta seqüenciació genòmica en el sistema de vigilància s'ha d'establir una xarxa de laboratoris que desenvolupi les capacitats de seqüenciació.

Aquesta xarxa, a la que es refereix el protocol, estarà coordinada per Sanitat en col·laboració amb el Centre Nacional de Microbiologia de l'Instituto de Salud Carlos III, que actuarà com a nus central en el relacionat amb aspectes cientificotècnics de la seqüenciació i l'harmonització de procediments.

Per a la identificació i seguiment de les variants circulants a Espanya es fixa un procediment; també s'estableix un mètode perquè la informació s'integri en el Sistema de Vigilància Epidemiològica, i a més s'inclou una guia per a la presa, enviament i maneig de mostres. El document s'ha redactat d'acord amb les recomanacions europees i internacionals.

El Centre Europeu per a la Detecció i el Control de Malalties (Ecdc)ha proposat diverses mesures de salut pública per contenir la transmissió comunitària de variants d'interès, que es reflecteixen en el protocol com la detecció precoç de la circulació de les variants mitjançant seqüenciació genòmica en grups diana.

També s'estableix la determinació de la incidència de casos d'aquestes variants en la població, el seguiment de casos i contactes intensificat en persones amb vincles epidemiològics coneguts en zones amb important circulació de les variants d'interès, i les possibles restriccions de moviment en aquestes zones.

El document, segons el ministeri, estarà permanentment en revisió en funció de l'evolució de la pandèmia i de la informació nova que es disposi de la infecció per SARS-CoV-2.

tracking