Diari Més

La Xina troba restes «no infeccioses» de coronavirus en centres de vacunació

S'han detectat traces del SARS-CoV-2 a la roba o els objectes personals dels treballadors, encara que ells han donat negatiu

Imatge d'un centre de vacunació a la Xina.

La Xina troba restes «no infeccioses» de coronavirus en centres de vacunacióEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats sanitàries xineses han informat de la detecció de coronavirus en mostres ambientals recollides en centres de vacunació contra lacovid, encara que les investigacions apunten a restes dels propis sèrums, que es basen en versions inactivades de l'agent infecciós.

En un comunicat emès anit, el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) del país asiàtic assegura que, precisament a causa de l'estat inactivat del virus en les vacunes, no es podrien produir contagis pel contacte amb aquestes mostres.

Segons els resultats preliminars de la investigació, la seqüència genètica del virus trobat en les mostres ambientals coincideix amb la soca del virus emprada en les vacunes, i la contaminació podria haver-se produït durant el procés d'inoculació, en el que restes del sèrum -líquids o en aerosol- s'haurien abocat a l'entorn.

El CDC atribueix el positiu de les mostres a l'alta sensibilitat de les proves dePCR: «Si es prenen els fragments d'àcid nucleic abans de la seva degradació, els resultats tenen probabilitat de ser positius».

El document afirma que en algunes províncies s'han detectat traces del SARS-CoV-2 a la roba o els objectes personals dels treballadors dels centres de vacunació, però les proves nasofaríngies efectuades a aquests empleats han donat negatiu.

Així doncs, el CDC recomana deixar de prendre mostres ambientals en els centres de vacunació pel fet que la campanya d'inoculació encara té molt temps per davant i al fet que «el control rutinari» d'aquests entorns podria «interferir amb el control i l'alerta primerenca» de possibles rebrots.

En cas que es prenguin mostres i aquestes resultin positives, el pas a seguir serà determinar si la soca detectada coincideix amb la de les vacunes.

Així mateix, la institució demana limitar el nombre de persones que acompanyen als qui rebin la vacuna; reforçar els controls sanitaris, la ventilació, la desinfecció i l'ús de mascaretes i equips de protecció en els centres, o vacunar a tots els empleats d'aquestes instal·lacions.

La campanya de vacunació a la Xina coincideix no sols amb una nova onada de contagis al país -que viu els seus pitjors rebrots en deu mesos- sinó també amb els dies previs a l'Any Nou lunar, la principal festivitat al país asiàtic i objecte de la coneguda com a major migració humana anual del món.

Les autoritats es van marcar com a objectiu, segons la premsa local, vacunar a 50 milions de persones de grups considerats de risc abans d'aquest període vacacional, que enguany cau el 12 de febrer i en el qual es preveuen un 40% menys de desplaçaments que en 2019, quan es van registrar gairebé 3.000 milions de viatges.

Pequín ha anunciat una sèrie de restriccions als viatgers, com l'obligació de presentar resultats negatius de proves del coronavirus o de sotmetre's a quarantenes casolanes a l'arribada a la destinació, per desincentivar els desplaçaments durant l'Any Nou lunar.

tracking